Kollár: Kolektívne vyjednávania budú v atmosfére strachu

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 18:48 • 2 min
Kollár: Kolektívne vyjednávania budú v atmosfére strachu

BRATISLAVA - Novela Trestného zákona sa stáva kľúčovým prvkom všetkých budúcich kolektívnych vyjednávaní, ktoré sa odteraz budú odohrávať v atmosfére strachu a obrovskej mocenskej asymetrii, keď posledné slovo bude mať výkonná moc. Vyhlásil to prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK) Marian Kollár tesne po tom, čo poslanci NR SR odobrili prísnejšie sankcie pre zdravotníkov v prípade, že by si za núdzového stavu nesplnili legislatívou určené povinnosti.

slovakia

left justify in out

Kollár verí, že aj keď bola novela zákona schválená, nenadobudne účinnosť. "Nevieme si predstaviť ako môže zdravotnícky pracovník vykonávať svoju činnosť s tým, že sú kladené na neho ešte ďalšie trestnoprávne nároky," povedal Kollár. Zdravotníci podľa jeho vyjadrenia plánujú podniknúť účinné kroky, aby zákon nebol zavedený do praxe. Ako uviedol, obrátiť sa chcú na všetkých zdravotníckych pracovníkov, pacientov, prezidenta i na poslancov s podnetom na Ústavný súd SR. "Sme presvedčení, že vláda vykročila nesprávnym smerom. Tento postup a schválenie zákona nemá nič spoločné s demokratickými princípmi," vyhlásil Kollár s tým, že chýbala diskusia i argumenty, aký prínos bude mať spomínaná legislatíva. Vláda a vládna moc by podľa neho mala všetky veci riešiť dialógom a komunikáciou.

"Ak niekto dnes hovorí o vojnovom stave v situácii, keď máme absolútne nebojaschopnú armádu, kde minister obrany hovorí, že si nevie predstaviť viesť akúkoľvek vojnu s takým počtom vojakov, materiálnym zázemím a vyzbrojením, niekto zrazu ide riešiť vojnový stav perzekvovaním a trestaním lekárov, prepáčte, ale ten cieľ je absolútne účelový," skonštatoval Kollár. Verí, že k naplneniu zákona nikdy nepríde, a to, či sa bude obchádzať, podľa neho vôbec nebude záležať na zdravotníckych pracovníkoch, ale na tých, ktorí riadia tento štát. Kollár zároveň vyjadril obavu, aby schválenie tejto legislatívy nebolo len predetapou na ďalšie, nie koncepčné riešenie problémov slovenského zdravotníctva. Zdravotníci podľa vyjadrenia prezidenta SLK žiadali od predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD) ešte pred samotným hlasovaním, aby bol zákon stiahnutý a pripravil sa po celospoločenskej diskusii nový zákon, ktorý by sa týkal len skutočného núdzového stavu, nedal by sa zneužívať na riešenie pracovno-právnych vzťahov a nebol bičom na zdravotníckych

"Ústavná rovnosť utrpela ranu vo svetle apriórneho ľudského práva na štrajk. Musím povedať, že právo na štrajk, ak nie je taxatívne ústavne obmedzené, obmedzovať niečím tak gumovo obuškovým, ako je núdzový stav, je pre mňa neprijateľné," uviedol poslanec za SaS Peter Osuský. Zdôraznil, že vojnový stav je deklarovaný, výnimočný stav pri havárii jadrovej elektrárne či zemetrasení je logicky zdôvodnený, núdzový stav je však "naťahovací ako guma do nohavíc". "Ak by bolo v ústave kategoricky uvedené, že tieto a tieto skupiny obyvateľov nemajú tento prvok ústavného ľudského práva, práva na štrajk, práva na zhromažďovanie, slobodu prejavu, potom je to v poriadku. Ale ak my na základe gumového paragrafu kriminalizujeme zdravotníckych pracovníkov, lekárov či sestričky, toto je pre mňa neprijateľné a toto bola prehra ústavnej rovnosti," uzavrel Osuský.

Hlavnou obeťou pripravovanej vládnej zmeny Trestného zákona budú podľa nezaradeného poslanca NR SR Radoslava Procházku zdravotné sestry, ktoré nevydierali, neodišli od pacientov a naivne sa spoľahli, že to štát ocení. Ako povedal Procházka dnes pre agentúru SITA, štát ocenil to tak, že namiesto sľúbenej spravodlivejšej odmeny na ne vytiahol obušok. „Vláda tým všetkým odkazuje, že slušnosť považuje za slabosť a ak od nej niečo chcú, musia vyliezť na barikády, po dobrom to nepôjde,“ vyhlásil Procházka. V štáte musí byť podľa Procházku poriadok, ale treba začať zhora, nie uťahovaním uzdy ľuďom, ktorí dostávajú podstatne menej, ako si zaslúžia. „Každý deň štát ponúka nový dôkaz o tom, že o čo láskavejšia je moc sama k sebe, o to prísnejšia je k ľuďom. Cukor pre hornú palubu, bič pre tú dolnú,“ konštatoval Procházka.

Novela Trestného zákona prináša zdravotníckym pracovníkom hrozbu väzenia, pokuty a straty registrácie v komore, ak počas krízového stavu odmietnu nastúpiť do služby. Zmenu legislatívy v stredu odobril parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies