Putin má na stole zákon, od podpisu ktorého ho odrádzajú vlastní obyvatelia

NETKY.SK • 27 November 2019, 18:21 • 2 min
Putin má na stole zákon, od podpisu ktorého ho odrádzajú vlastní obyvatelia

MOSKVA - Osobnosti kultúry a ochrancovia ľudských práv žiadajú ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nepodpísal nový zákon, ktorý umožňuje označovať za tzv. zahraničných agentov aj fyzické osoby - blogerov, novinárov a používateľov sociálnych sietí -, ak sú financovaní zo zahraničia.

slovakia

left justify in out

Výzva ruskému lídrovi sa objavila na stránkach hnutia Za ľudské práva. Jej autori zdôraznili, že konkrétny občan nemôže dopredu odhadnúť možné dôsledky zákona pre svoju osobu. Návrh zákona podľa ich názoru ohrozuje základné ústavou garantované práva, pričom odporovať mu na súde bude prakticky nemožné.

 

img

 

"Nálepka zahraničného agenta diskredituje človeka v očiach jeho spoluobčanov, pričom znižuje jeho dôstojnosť bez ohľadu na to, že sa nedopustil ničoho zlého ani protizákonného a nevypĺňal vôľu zahraničných objednávateľov," uvádza sa tiež vo výzve.

 

img

 

Zákon, ktorý umožňuje označovať za tzv. zahraničných agentov aj fyzické osoby, schválila horná komora ruského parlamentu tento pondelok. Schvalovacím procesom v dolnej komore ruského parlamentu - Štátnej dume - prešiel návrh ešte koncom minulého týždňa.

 

img

 

Týmto zákonom sa rozširuje už existujúca legislatíva vzťahujúca sa na mediálne spoločnosti financované zo zahraničia.

 

Ide o zákon prijatý v roku 2017 ako odpoveď na rozhodnutie ministerstva spravodlivosti Spojených štátov, ktoré ruskú štátom financovanú televíziu RT označilo za zahraničného agenta.

 

img

 

Nový zákon sa vzťahuje na každého, kto bude šíriť obsah vyrábaný mediálnymi spoločnosťami, ktoré sú zaregistrované ako zahraniční agenti a sú platené zo zahraničia. Prijatie zákona sa v Rusku stretlo s vlnou kritiky za to, že ešte viac obmedzí slobodu prejavu a štátu umožní tvrdé zákroky voči opozícii.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies