Koľko čokolády zjedli Slováci za minulý rok?

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 11:30 • 2 min
Koľko čokolády zjedli Slováci za minulý rok?

BRATISLAVA - Spotreba čokolády vlani klesla, každý Slovák jej v priemere zjedol štyri kilogramy (kg). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v súvislosti s tým, že Deň čokolády, najpopulárnejšej sladkosti na svete, sa pripomína každoročne 7. júla.

slovakia

left justify in out

Úrad spresnil, že celková spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na obyvateľa v roku 2022 na Slovensku klesla v priemere o 400 gramov (o 9,1 %). "Každý Slovák podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR tak zjedol 4 kilogramy sladkostí z čokolády, rok predtým to bolo podľa definitívnych údajov 4,4 kilogramu," uviedol Róbert Vlačuha, riaditeľ odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva ŠÚ SR. Čokoláda je aj súčasťou cukrárenských výrobkov, ktorých sa ročne skonzumuje porovnateľné množstvo ako čokolády a čokoládových cukroviniek. Aj ich spotreba sa znížila.

 

 

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, keď každý občan SR bez rozdielu veku skonzumoval v priemere za rok 5,1 kg čokolády alebo čokoládových cukroviniek. V medzinárodnom porovnaní patria k najväčším konzumentom čokolády najmä európske krajiny. Najviac, v priemere 11,6 kilogramu na obyvateľa, jej v roku 2021 zjedli Švajčiari. Nasledovali obyvatelia Spojených štátov amerických s 9 kg a Nemecka s 5,7 kg. ŠÚ SR doplnil, že na druhom konci rebríčka je India a Čína, kde majú podľa odhadov spoločnosti Statista výrazne nižšiu spotrebu na obyvateľa, a to na úrovni 1 kg a 0,2 kg (údaje za rok 2021 podľa spoločnosti statista.com). Z EÚ sa v roku 2022 vyviezlo 2,5 milióna ton čokolády. Najväčšími exportérmi podľa údajov Eurostatu boli Nemecko (28 % celkového exportu EÚ), Holandsko (13 %) a Poľsko (12 %).

 

Deň čokolády sa oslavuje 7. júla preto, že táto lahôdka sa uviedla na európsky trh v roku 1550 práve v tento deň ako produkt privezený od mexických Indiánov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies