Dve európske mocnosti sa snažia o založenie novej aliancie

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 14:32 • 2 min
Dve európske mocnosti sa snažia o založenie novej aliancie

NEW YORK - Nemecko s Francúzskom spoločne počas dnešného dňa oznámili, že plánujú založiť Alianciu pre multilateralizmus. Jej cieľom má byť podpora globálnej spolupráce. Mala by taktiež zabrániť narastajúcemu nacionalizmu v Európe či Spojených štátoch. Počas dnešnej noci o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Heiko Maas, minister zahraničných vecí Nemecka, a jeho francúzsky kolega Jean-Yves Le Drian sa dnes stretli ešte s  ďalšími 15-timi zástupcami, ktorí by sa chceli so svojimi krajinami do spoločenstva s radosťou pridať. Členmi by sa podľa dostupných informácií mali stať Británia, India, Indonézia, Japonsko, Kanada, Mexiko a Austrália. Aliancia pre multilateralizmus má byť založená v septembri na Valnom zhromaždení OSN.

 

 

img

 

Le Drian na spoločnej tlačovej konferencii vyhlásil, že prvým cieľom aliancie je ukázať, že "krajiny, ktoré podporujú multilateralizmus a Organizáciu Spojených národov, tvoria na svete väčšinu". Druhým cieľom je vytvoriť spoločenstvo krajín, ktoré sú pripravené bojovať proti nerovnosti, klimatickým zmenám a následkom moderných technológií.

 

img

 

Nemecko a Francúzsko majú podľa neho dobrú pozíciu na to, aby mohli svetu ukázať, aké môžu byť dôsledky unilateralizmu a izolacionalizmu a v neposlednom rade aj toho, keď dovolíme nacionalistickým a extrémistickým prejavom, aby prekvitali.

 

Ministri taktiež nezabudli zdôrazniť, že nová aliancia nie je mierená proti USA. "Nechceme nikoho vylúčiť," uviedol Maas. "Samozrejme, budeme radi, ak sa Spojené štáty k tejto iniciatíve pridajú."

 

 

Myšlienka vytvoriť novú alianciu skrsla medzi politickými elitami po tom, ako USA odstúpili od niekoľkých dôležitých zmlúv týkajúcich sa klímy alebo znížení finančnej podpory pre OSN zo strany USA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies