Kodaň prispeje na migračnú krízu 100 miliónmi €, Sofia vysiela k hranici vojakov

NETKY.SK • 17 September 2015, 11:51 • 2 min
Kodaň prispeje na migračnú krízu 100 miliónmi €, Sofia vysiela k hranici vojakov

KODAŇ - Dánsko prispeje sumou vo výške okolo 100 miliónov eur na riešenie situácie okolo aktuálnej utečeneckej krízy v rámci Európskej únie. Suma, ktorú Kodaň pre tento a nasledujúci rok vyčlenila, pôjde tiež na činnosť Frontexu, oznámil dnes dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen.

slovakia

left justify in out

Dánska ministerka pre integráciu Inger Stöjbergová navyše dodala, že Dánsko na dobrovoľnej úrovni prijme ďalších 1000 utečencov - pod podmienkou, že EÚ nájde spoločné riešenie utečeneckej krízy. Stöjbergová v tejto súvislosti však zopakovala postoj Dánska, ktoré trvá na tom, že sa nepridá k žiadnemu povinnému systému prerozdeľovania utečencov.

Bulharsko posilňuje prítomnosť vojakov a hliadok na hraniciach s Tureckom, aby tak predišlo nekontrolovanému príchodu migrantov, ktorí zahlcujú okolité krajiny, povedal bulharský minister obrany Nikolaj Nenčev.


"Situácia sa za uplynulých niekoľko dní zmenila a je ťažko predpovedať, kde budú smerovať utečenci... takže sme pripravení," povedal v stredu Nenčev v rozhovore pre verejný rozhas BNR, z ktorého dnes citovala agentúra Reuters.


Sofia už ku hraniciam vyslala 50 vojakov s tým, že rozmiestnenie ďalších 160 môže dokončiť v priebehu dneška. Bulharská armáda disponuje kapacitou 1000 vojakov, ktorých v prípade nutnosti nasadí na ochranu vonkajších hraníc. Bulharsko týmto krokom reaguje na správy o tom, že stovky najmä sýrskych utečencov strávili noc pod holým nebom v blízkosti turecko-gréckych hraníc, ktoré sa nachádzajú neďaleko hraníc turecko-bulharských.


Turecko-bulharskú hranicu sa za uplynulých 25 hodín pokúsilo prekročiť 660 migrantov. Po tom, ako zistili, že priechody sú dobre strážené, sa však dobrovoľne vrátili.


Bulharsko je členom Európskej únie, nie však schengenského priestoru.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies