Koaličné lietadla robia pre Iračanov prieskum nad Tikrítom

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 15:33 • 2 min
Koaličné lietadla robia pre Iračanov prieskum nad Tikrítom

TIKRÍT - Koaličné lietadlá uskutočňujú prieskumné lety nad irackým mestom Tikrít, ktoré je v rukách povstalcov z militantnej organizácie Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

Cieľom je poskytnúť čo najviac informácií o pozíciách islamistov irackej armáde, ktorá uskutočňuje pozemnú operáciu na oslobodenie mesta. Ofenzíva sa začala už na začiatku marca, no Američanmi vedená koalícia sa do nej zapojila až teraz. Ako informoval predstaviteľ koalície, ktorý nechcel byť menovaný, o prieskumné lety požiadala iracká vláda. Odmietol povedať, či sa koaličné lietadlá zapájajú aj do útokov s tým, že o prebiehajúcich operáciách nesmie informovať. Nemenovaný predstaviteľ irackej armády sa ale vyjadril, že koaličné lietadlá sa na oslobodzovaní Tikrítu nepodieľajú, v utorok však odštartovali nálety pri neďalekom meste Bajdží, kde sa nachádza veľká ropná rafinéria.

 

Na ofenzíve pri Tikríte v provincii Salahaddín spolupracuje iracká armáda s iránskymi poradcami vrátane veliteľa elitných revolučných gárd Kássima Sulajmániho. Američania tvrdia, že pri svojej leteckej misii s Iráncami nekomunikujú. Irackým silám a šiitským milíciám sa počas operácie podarilo obsadiť niektoré severné a južné predmestia Tikrítu, v posledných dňoch však ofenzíva, na ktorej sa zúčastňuje skoro 20 000 vojakov, mierne ustala. Dobytie Tikrítu by otvorilo cestu k znovuzískaniu druhého najväčšieho irackého mesta Mósul. Táto operácia by sa mala začať v apríli alebo v máji, čo závisí od pripravenosti irackej armády. Zúčastniť by sa na nej malo 25 000 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies