Knižnica zmenila malé mestečko na nepoznanie

NETKY.SK • 30 September 2020, 14:06 • 2 min
Knižnica zmenila malé mestečko na nepoznanie

Jednou z najlepších kvalít priateľstva je i skutočnosť, že sa rodí bez pravidiel. Nehľadí na vekový rozdiel, vďaka čomu si má starší čo povedať s mladším. Neberie ohľad na prostredie, a tak sa princezná môže priateľsky zblížiť hoc aj s kuchárkou. Nehľadá rovnakú skúsenosť, čo je dôvod, prečo si rozumie životom ťažko skúšaný jedinec s tým, čo má svet v malíčku.

slovakia

left justify in out

Ona si počká
Je to tak, láska, ktorá má viaceré druhy, je nevyspytateľná a počká si rovnako na chudobného, ako aj na boháča s plnými vreckami.


Po zrode vzájomného citu platí iba toľko, že jeden druhého podporuje, aj keby to znamenalo boj so samotným peklom. A pre také čosi je veru dobre žiť a chodiť po zemi.

 

img


Jojo Moyes, autorka bestselleru Predtým ako som ťa poznala, o tom tiež vie svoje. V románe, ktorý bol najnovšie preložený do slovenčiny a ktorý nesie názov Darca hviezd, dáva lekciu aj z priateľstva.


Dáma
Písalo sa 20. storočie, keď Alica trpela ukrutnou nudou. Ako krásna a nesmierne spôsobná dáma z Anglicka, nemala núdzu o nápadníkov, jej však žiaden nepasoval do nôty. Šancu dostal iba švihácky mládenec z Ameriky, prostredníctvom neho získala nielen sobáš, ale aj možnosť opustiť krajinu a presťahovať sa do inej, pre ňu atraktívnejšej časti zeme.


Manželstvo, nech sa akokoľvek snažila to zmeniť, jej však neposkytlo vytúženú slobodu. Manžel jej bol vzdialený, práca sa pre ňu nijaká nenašla, a ešte aj ten nedostatok súkromia. V jednom dome totiž nažívala aj so svokrom a on sa postaral o to, aby v manželskom zväzku chýbala intimita.

 

img


Alica teda len hútala a predstavovala si, aké by to bolo, keby...


Knižnica
Na mestskom zhromaždení sa predstaví nápad, nad ktorým polovica obyvateľstva krúti hlavou a ďalšia časť pobúrene krčí čelo. Vymyslela sa pojazdná knižnica, ktorá by prinášala radosť. Ženy si jednoducho vysadnú na koňa a výber literárnych skvostov poroznášajú kade-tade, vyhýbať sa nebudú ani hlbokým zákutiam hôr. Vidina čohosi takého Alicu nadchla, a tak sa, na prekvapenie i hundranie, prihlásila ako dobrovoľníčka.
 

Protiklady

Do remesla i jazdenia v horách ju zaúča rebelka na slovo vzatá. Ej, Margery teda vie, ako nahnevať, zamotať hlavu a pomútiť inak pokojnú hladinu.


Kým sa rozbieha pojazdná knižnica, rozvíja sa priateľstvo. Dáma a rebelka, mladučká a hendikepovaná a ostrieľaná, taká aj onaká.

 

img


Mení sa charakter mestečka, pretože aj ten najväčší zadubenec napokon netrpezlivo očakáva ďalšiu dávku písaného slova a to ani nespomínam, že poézia roztápa ľady a navodzuje romantiku a aj viac detí sa akosi rodí.


Darca hviezd je kniha, ktorá síce po prečítaní zíde z očí, ale určite nezíde z mysle a ani zo srdca. Je v nej prepojená nadčasová myšlienka o sile priateľstva, o dvahe žien a dokonca sa nájde aj trochu kriminálna zápletka. Ak sa čitateľovi bude zdať, že pri otáčaní stránok začuje pukavý zvuk, dá sa to ľahko vysvetliť - od dojatia sa aj vnútro o kúsok nalomí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies