Knihy, ktoré vám navždy ukradnú kúsok srdca

NETKY.SK • 5 August 2023, 10:00 • 2 min
Knihy, ktoré vám navždy ukradnú kúsok srdca

Sú knihy, ktoré zabavia, rozptýlia, naučia, vyplnia čas... No potom aj také, ktoré prišli, aby sa dotkli priamo našich sŕdc a navždy do nich niečo vpísali. Uchvátili, rozplakali, ukázali svetlo na konci tunela, otvorili novú perspektívu, niečím zmenili.

slovakia

left justify in out

Poznáte to, keď sa vám v rukách ocitne knižka, príbeh, ktorý prehovára presne do vášho srdca a duše. Potrebovali ste počuť, čítať a vziať si do svojho života presne tie slová. Potrebovali ste sa na problém, bolesť, neriešiteľnú prekážku pozrieť z nového uhla, novými očami. Potrebovali ste počuť príbeh niekoho iného, aby ste sami nabrali sily ísť ďalej.

Príbehy dokážu liečiť, otvárať oči aj mysle, dokážu vrhnúť nové svetlo na cestu. Aj na to nám slúžia knihy, aj preto sa k niektorým z nich vraciame znova a znova. Máte aj vy svoj zoznam kníh, ktoré sa navždy dotkli vášho vnútra? Tu sú štyri knižné tituly na inšpiráciu z rodu tých, ktoré dokáže pohnúť srdcom...

 Divočina, Cheryl Strayed - vo svojich dvadsiatich dvoch rokoch si Cheryl Strayedová myslela, že všetko stratila. Po matkinej smrti sa jej rodina odcudzila a jej vlastné manželstvo sa čoskoro rozpadlo. Cheryl sa nevie s bolesťou vyrovnať a rieši to drogami. Jej život sa stáva nočnou morou, sledom prázdnych dní uprostred drog, ničnerobenia, depresií...

O štyri roky neskôr, keď už nemala čo stratiť, urobila Cheryl najimpulzívnejšie a najlepšie rozhodnutie svojho života. Bez skúseností a tréningu, poháňaná len slepou vôľou, sa vydala na viac ako tisíc míľ dlhú túru Pacific Crest Trail z Mohavskej púšte cez Kaliforniu a Oregon do štátu Washington. Celkom sama, len so svojou bolesťou v srdci uprostred nespútanej prírody...

Divočina je napínavo a štýlovo vyrozprávaná cesta uzdravenia duše a hľadania samého seba. Srší hrejivosťou a humorom, zachytáva obavy aj obyčajné radosti jednej mladej ženy, ktorá sa napriek všetkým nepriaznivým odolnostiam vydala na cestu, ktorá ju rozplakala, posilnila a nakoniec aj vyliečila. Film podľa skutočnej udalosti bol úspešne sfilmovaný, hlavnú rolu v ňom brilantne stvárnila Reese Whiterspoonová.

Púštny kvet, Waris Dirie – opäť príbeh podľa skutočnej udalosti. Strhujúca životná cesta somálskej ženy, ktorá ako 5-ročné dievčatko musela podstúpiť krutú ženskú obriezku. Keď ju v trinástich rokoch chceli vydať za muža, ktorý mohol byť vekovo jej starým otcom, Waris sa rozhodla ujsť. Po neuveriteľných dobrodružstvách a peripetiách sa ocitne až v Londýne, kde si nemôžu nevšimnúť jej výnimočnú krásu a z malého nomádskeho dievčatka sa stane supermodelka. Waris sa okrem úspechov v módnej brandži stala aj jednou z „Bond girls“ po boku Timothy Daltona.

Keď raz robila interview pre časopis Marie Claire, zrazu Waris pocítila, že tu má aj iné poslanie ako predávať len svoju krásnu tváričku a tak odbočila od otázok a vyrozprávala svoj životný príbeh... Okamžite tým vzbudila pozornosť po celom svete a z jej rozprávania sa stal fenomén.

Odvtedy sa Waris Dirie stala obhajkyňou ženských práv v boji proti krutostiam obriezky, vykonávanej na malých dievčatkách, z ktorých mnohé tento akt neprežijú. Založila fond „Púštny kvet“, získala mnohé humanitárne ocenenia, podľa jej knihy vznikol aj strhujúci film.

Nebo nie je výmysel, Todd Burpo  - najkrajšie príbehy píše sám život, a aj tento patrí medzi ne.  Nebo nie je výmysel je skutočný príbeh Coltona Burpa, štvorročného syna pastora z malého mesta v Nebraske, ktorý počas urgentnej operácie upadne do bezvedomia a nachvíľu pobudne v nebi. Keď sa prebudí, vyrozpráva rodičom o tom, že počas operácie sa zhora pozeral na operujúceho lekára aj svojho otca, ako sa v čakárni modlí.

Rodičia sú najskôr zmätení a nevedia si to vysvetliť, no Colton im postupne prezradí aj to, že sa v nebi stretol so svojou sestričkou, ktorá zomrela ešte pred pôrodom a o ktorej mu nikto nepovedal, aj so svojím prastarým otcom, ktorý zomrel 30 rokov pred Coltonovým narodením.

Rodičia pri Coltonovom odzbrojujúcom rozprávaní a jednoduchých pravdách bojujú s vlastnými obmedzeniami v hlave aj v srdci. No napokon aj oni uveria, že Colton hovorí pravdu a uveria jeho jasnému posolstvu: Nebo je skutočné miesto, Ježiš nás naozaj miluje a je živý. Aj tento príbeh sa dočkal veľmi vydareného filmového spracovania.

Chatrč, William Paul Young – kniha, ktorá zatriasla doslova celým svetom, predalo sa viac ako 25 miliónov výtlačkov tohto strhujúceho príbehu, ktorý sa začína naozaj tragicky. Po tom, čo Mackenziemu Allenovi Phillipsovi počas rodinnej dovolenky unesú najmladšiu dcéru Missy, stále dúfa, že sa vráti domov. Keď sa však objavia dôkazy, že ju brutálne zavraždili v opustenej chatrči hlboko v oregonskej divočine, na Mackenzieho padne „Veľký smútok“, z ktorého sa celé roky nevie dostať. 

Po štyroch rokoch dostane Mack podozrivý list, ktorý je údajne od Boha a pozýva ho na víkend späť do chatrče hrôzy. Proti všetkým okolnostiam a zdravému rozumu sa Mack v jedno zimné popoludnie rozhodne vrátiť do svojej najtemnejšej nočnej mory a prijme pozvanie na rande v Chatrči. To, čo sa stane ďalej, navždy zmení jeho život...

Nikto nevie, koľko pravdy je na príbehu o stretnutí Macka s Bohom, Ježišom a Duchom Svätým, ktorí mu počas troch dní ponúknu uzdravenie duše a odpustenie minulosti svojmu otcovi aj vrahovi svojej dcérky, no isté je, že aj vám navždy zmení pohľad na život a dotkne sa srdca...Aj tento príbeh si môžete pozrieť aj ako film.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies