Matovič dourážal vedcov a poškodil ich dobré meno pre Sputnik V, vládu žiadajú o ospravedlnenie

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 12:39 • 2 min
Matovič dourážal vedcov a poškodil ich dobré meno pre Sputnik V, vládu žiadajú o ospravedlnenie

BRATISLVA – Za slová ministra financií Igora Matoviča na adresu vedcov a vedeckých inštitúcií, požiadali experti predsedu vlády Eduarda Hegera o ospravedlnenie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu financií Igor Matovič ich totiž v piatok na tlačovej besede dourážal a obvinil, že svojim postojom a konaním okolo ruskej vakcíny Sputnik V, poškodili dobré meno očkovacej látky vo svete. Čo sa nepozdáva Moskve, ktorá požiadala o vrátenie 200-tisíc kusov dávok, ktoré začiatkom marca dorazili na Slovensko.

 

Premiéra Hegera v otvorenom liste požiadali o verejnú ochranu vedcov, ktorým šéf financií nie len že poškodil ich reputáciu, stali sa terčom nenávistných prejavov a vyhrážok. Informovala o tom iniciatíva Veda pomáha - COVID-19, ktorá pripomenula, že všetci odborníci či už doma alebo v zahraničí robia všetko preto, aby pomohli pri riešení výziev, ktoré pandémia priniesla. Zároveň neopomenuli pripomenúť dlhodobé poddimenzované financovanie vedy na Slovensku.

 

img

 

„Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich,“ konštatujú vedci v liste. Slovenskí vedci tiež prízvukujú, že vždy konali profesionálne, zodpovedne, apoliticky, pričom dodržovali zákony a etické princípy.

 

Prečítajte si tiež: ŠÚKL poškodil reputáciu Sputnika V, tvrdí Matovič. Prídu si Rusi pre vakcínu?

 

„Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny,“ napísali vedci. Tiež veria, že premiérovi Hegerovi sa podarí udržať úspešnú spoluprácu štátnej správy a vedeckej komunity v prospech spoločného cieľa.

 

Zdôraznili, že na celom svete sa uplatňuje prax, že rokovania o zdravotnej stránke pandémie sa vedú doma aj v zahraničí za prítomnosti zástupcov na to kompetentných rezortov. „Rozumieme delikátnosti deľby kompetencií, ale uvítali by sme, keby ste sa svojou autoritou zasadili o všeobecné akceptovanie novej situácie a nového rozdelenia úloh vo vláde,“ doplnili experti.

 

Súvisiaci článok: Petíciu na podporu slovenských vedcov podpísalo za tri dni viac ako 18-tisíc ľudí

 

img

 

Hegera vyzvali, aby zo svojej pozície urobil všetko preto, aby sa dodržiavali pravidlá pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a zabezpečení ich kontroly. „Žiadny pragmatizmus nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania,“ poznamenali.

 

Túto výzvu podporil napríklad matematik Richard Kollár, biochemik Pavol Čekan, epidemiologička Alexandra Bražinová, virológ Boris Klempa, šéf lekárskych odborov Peter Visolajský, imunológ Vladimír Leksa, riaditeľka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) Silvia Pastoreková. Na stranu vedcov sa tiež postavila bývalá premiérka Iveta Radičová či exminister financií Ivan Mikloš.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vyjadrenia Igora Matoviča sú podľa medicínskych výskumníkov zo SAV cez čiaru

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona