Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy plne závisí od Izraela, tvrdí Hamas

NETKY.SK • 10 Máj 2024, 08:45 • 2 min
Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy plne závisí od Izraela, tvrdí Hamas

GAZA - Hamas, palestínska militantná organizácia, v piatok skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metro do Kataru. Podľa Hamasu vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela, informuje agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Delegácia Hamasu vyjednávačov smeruje do Dauhy po tom, ako Izrael odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi a vzniesol proti nemu niekoľkobodové námietky.

Hamas vo vyhlásení adresovanom iným palestínskym frakciám uviedol, že trvá na svojom návrhu. Dodal, že "v súlade s tým je teraz lopta úplne v rukách" Izraela.

Egyptská spravodajská stanica al-Kahíra prepojená s egyptskou vládou ešte vo štvrtok informovala, že predstavitelia oboch táborov opúšťajú Káhiru po dvoch dňoch rokovaní, ktoré boli zamerané na finalizáciu dohody o prímerí v sedem mesiacov trvajúcej vojne v Pásme Gazy.

Snahy Egypta a ďalších sprostredkovateľov, konkrétne Kataru a USA, pokračujú smerom k zbližovaniu názorov oboch strán, informoval egyptský spravodajský portál s odvolaním sa na egyptský vysokopostavený zdroj.

Hamas sa v pondelok vyjadril, že akceptoval návrh na prímerie, ktorý predložili sprostredkovatelia.

Táto dohoda podľa Hamasu zahŕňala stiahnutie izraelských jednotiek z Pásma Gazy, návrat Palestínčanov vysídlených vojnou a výmenu rukojemníkov zadržiavaných militantmi za palestínskych väzňov internovaných v Izraeli s cieľom dosiahnutia trvalého prímeria.

Úrad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vtedy označil tento návrh za vzdialený od základných požiadaviek Izraela. Dodal ale, že vláda aj tak pošle vyjednávačov do Káhiry.

Ako ďalej napísala agentúra AFP, Izrael sa bráni myšlienke trvalého prímeria a trvá na tom, že musí dokončiť svoju misiu. Tou je rozloženie Hamasu do takej miery, aby pre židovský štát už nemohol predstavovať hrozbu.

           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, TASR, Foto: Pásmo Gazy / cnbc.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies