Kluby, drinky, nočná zábava: Nečakali by ste, že prinášajú aj benefity

NETKY.SK • 25 Február 2024, 15:30 • 2 min
Kluby, drinky, nočná zábava: Nečakali by ste, že prinášajú aj benefity

Socializácia je dôležitou súčasťou ľudského života, ktorá prináša mnohé výhody. Ľudia, ktorí sa častejšie stretávajú s inými ľuďmi, sú šťastnejší, zdravší a inteligentnejší. Samozrejme, to neznamená, že treba preháňať s nočnou zábavou a ignorovať možné riziká, ako je nadmerná konzumácia alkoholu, drog, násilie...... Nočná zábava je len jednou z foriem socializácie, ktorá môže byť zábavná a príjemná, ak sa robí s mierou a rozumom.

slovakia

left justify in out

Kluby, drinky, nočná zábava. Pre mnohých ľudí sú to synonymá pre zábavu, relax, spoločnosť a dobrodružstvo. No pre iných sú to len slová, ktoré vyvolávajú negatívne asociácie, ako sú hluk, opitosť, nebezpečenstvo a zbytočné míňanie peňazí. Kto má pravdu? Je nočný život len zdrojom problémov, alebo má aj nejaké pozitívne stránky? V tomto článku sa pozrieme na niektoré výhody, ktoré môže priniesť nočná zábava, ak sa venujeme jej s mierou a zodpovednosťou.

Zlepšenie sociálnych zručností

Jednou z najviditeľnejších výhod nočnej zábavy je, že nám pomáha rozvíjať naše sociálne zručnosti. V klube sa stretávame s rôznymi ľuďmi, ktorí majú rôzne záujmy, názory a osobnosti. Musíme sa naučiť komunikovať s nimi, prispôsobiť sa situácii, prekonať rozdiely a nájsť spoločnú reč. Tieto zručnosti nám potom môžu pomôcť aj v iných oblastiach života, ako sú práca, vzťahy, rodina alebo verejné vystupovanie.

Podľa štúdie z roku 2019, ktorú uverejnil časopis Personality and Individual Differences, ľudia, ktorí chodia do klubov, majú vyššiu úroveň emocionálnej inteligencie, extraverzie a otvorenosti k novým skúsenostiam, než tí, ktorí nechodia.

Odreagovanie sa

Nočná zábava nám môže pomôcť aj zlepšiť naše duševné zdravie, ak ju vnímame ako formu relaxácie, odreagovania a zábavy. Po náročnom dni v práci, škole alebo doma, môže byť príjemné ísť do klubu, stretnúť sa s priateľmi, vypnúť sa od starostí a užiť si chvíle radosti a smiechu. Nočná zábava nám môže tiež pomôcť zvýšiť našu sebadôveru, sebavedomie a sebaúctu, pretože nám umožňuje vyjadriť sa, ukázať sa, zapôsobiť na druhých a cítiť sa atraktívne a žiadané.

Podľa štúdie z roku 2017, ktorú uverejnil časopis Journal of Youth Studies, nočná zábava môže byť aj spôsobom, ako sa vyrovnať s problémami, ktoré trápia mladých ľudí, ako sú tlak spoločnosti, neistota budúcnosti, osamelosť, depresia alebo úzkosť.

Socializácia a kognitívne schopnosti

Socializácia nielenže zlepšuje zdravie, ale aj kognitívne schopnosti. Ľudia, ktorí sa častejšie stretávajú s inými ľuďmi, majú lepšiu pamäť, pozornosť, riešenie problémov, tvorivosť a učenie. To je preto, lebo socializácia stimuluje mozog a zvyšuje jeho plasticitu, teda schopnosť prispôsobovať sa novým situáciám a výzvam. Socializácia tiež pomáha predchádzať kognitívnemu úpadku, ktorý sa môže vyskytnúť s vekom alebo v dôsledku ochorení, ako je demencia. To je preto, lebo socializácia zvyšuje hladinu mozgového faktora rastu, ktorý podporuje tvorbu nových nervových buniek a spojení.

Zlepšenie duševného zdravia?

Jednou z hlavných výhod socializácie je, že pomáha zlepšovať duševné zdravie. Podľa štúdie z roku 2019, ktorá analyzovala dáta z viac ako 300 000 ľudí z 148 krajín, ľudia, ktorí sa častejšie stretávali s priateľmi alebo rodinou, boli šťastnejší, spokojnejší a menej osamelí. Socializácia tiež znižuje riziko depresie, úzkosti a stresu. To je preto, lebo ľudský kontakt podporuje tvorbu hormónov, ktoré zvyšujú náladu, ako je endorfín, oxytocín alebo serotonín. Tieto hormóny pomáhajú zvládať negatívne emócie, posilňujú sebavedomie a zvyšujú pocit spolupatričnosti.

Socializácia je dôležitou súčasťou ľudského života, ktorá prináša mnohé výhody. Ľudia, ktorí sa častejšie stretávajú s inými ľuďmi, sú šťastnejší, zdravší a inteligentnejší. Samozrejme, to neznamená, že treba preháňať s nočnou zábavou a ignorovať možné riziká, ako je nadmerná konzumácia alkoholu, drog, násilie, infekcie alebo nežiaduce tehotenstvo. Treba byť zodpovedný, opatrný a rešpektovať svoje aj cudzie hranice. Nočná zábava je len jednou z foriem socializácie, ktorá môže byť zábavná a príjemná, ak sa robí s mierou a rozumom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: academic.oup.com, eurpub, World Happiness Report 2019. titulná foto: letenkyzababku.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies