V Maďarsku je kritická situácia. Hlásia rekordný počet úmrtí, vakcinačná kampaň napreduje

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 11:28 • 2 min
V Maďarsku je kritická situácia. Hlásia rekordný počet úmrtí, vakcinačná kampaň napreduje

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dnes oznámilo rekordný počet úmrtí na koronavírus. Tamojší systém zdravotnej starostlivosti začína byť preťažený.

slovakia

left justify in out

Úrady potvrdili v priebehu posledného dňa okolo 195 úmrtí. Uvedené číslo prekonalo doterajší rekord z vlaňajšieho decembra, keď v priebehu dňa skonalo 193 osôb.

 

img

 

Počet pacientov s koronavírusom v nemocniciach sa zvýšil na takmer 10 300, čo taktiež predstavuje nový rekord a takmer trojnásobok počtu hospitalizovaných zo začiatku februára.

Podľa Johns Hopkins University má aktuálne Maďarsko siedmy najvyšší počet úmrtí na Covid-19 na milión obyvateľov spomedzi všetkých štátov sveta.

Vakcinačná kapaň

Zdravotnícke orgány sa snažia nepriaznivú situáciu zvrátiť vakcinačnou kampaňou, vďaka ktorej sa Maďarsko stalo jednou z najviac zaočkovaných krajín v Európe. 

 

img


Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó prostredníctvom Facebooku uviedol, že v Maďarsku v stredu očakávajú zásielku ďalších 100-tisíc dávok vakcíny od čínskej Sinopharm.


Mohlo by vás zaujímať: Obrovský škrt cez očkovanie. Na Slovensko dorazí iba zlomok očakávanej vakcíny AstraZeneca

 

Neskoré sprísnenie opatrení

Maďarsko už začiatkom februára očakávalo, že sa u nich začne tretia vlna pandémie, a tak sprísnili opatrenia, ale až dosť neskoro.

 

Napriek varovaniam od lekárov a hygienikov Viktor Orbán konal až dosť neskoro. Dlho platil len večerný zákaz vychádzania od dvadsiatej do piatej ráno, ale pootvárané zostali obchody aj mnohé služby. Zmenilo sa to až po sprísnení opatrení od 8. marca.

 

Ak by neprijali tvrdšie reštrikcie, vyústilo by to podľa neho do „tragédie“„Nasledujúce dva týždne budú náročné, ale ak chceme otvoriť spoločnosť na Veľkú noc, musíme ju uzavrieť,“ povedal Orbán vo videozázname, ktorý zverejnil na sociálnej sieti.

 

img

 

Stav v nemocniciach

Maďarský premiér Viktor Orbán upozornil, že tlak na nemocnice v krajine by mohol byť horší ako kedykoľvek predtým od začiatku pandémie.

 

img

 

Momentálne je stav v Maďarsku zhoršený tak veľmi, že Maďarsko prekonáva všetky rekordy v počte nových prípadov, ktoré naposledy dosahovalo minulý rok.

 

Orbán označil týždeň uprostred marca za najhorší, ale krajina vraj nebude potrebovať pomoc zo zahraničia.Lekári napriek tomu uvádzajú, že zdravotnícky systém kolabuje a musia sa rozhodovať, koho prevezú na jednotku intenzívnej starostlivosti a komu sa lôžko neujde. Na pľúcnej ventilácii je v Maďarsku pripojených viac ako tisíc pacientov.

 

 

Ľudia sú nespokojní

Krajná pravica vyšla v Maďarsku do ulíc, tisícka demonštrantov žiadala ukončenie lockdownu. Demonštranti prerazili cez policajný kordón a pochodovali k budove parlamentu v centre Budapešti.

 

Prečítajte si tiež: Pandémia má výrazný dopad na domáce násilie

 

img

 

„Vyvolávajú paniku a využívajú to na obmedzenie našej slobody a Maďarsko je ruinované,“ vyhlásil spolupredseda Hnutia naša vlasť László Toroczkai, ktorý prečítal požiadavky jeho strany na zrušenie reštrikcií uplatňovaných od 11. novembra.

 

Prečítajte si tiež: S Maďarmi chceme dobré vzťahy. Minister Korčok súhlasí, avšak pod jednou podmienkou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies