Príprava dieťaťa na školu hrá dôležitú úlohu pri rýchlejšej adaptácii

NETKY.SK • 28 August 2023, 16:00 • 2 min
Príprava dieťaťa na školu hrá dôležitú úlohu pri rýchlejšej adaptácii

Bratislava - Správna príprava dieťaťa na školský rok hrá dôležitú úlohu pri rýchlejšej adaptácii na nový režim a osvojenie si povinností. Po letných prázdninách to totiž môže byť pre deti náročné. Pripravenosť dieťaťa na školský režim by mala byť postupná a podporujúca.

slovakia

left justify in out

Rodičia by podľa nej mali využívať spoločné rozhovory, aby dieťa pochopilo, čo ho v škole čaká. Dôležité je tiež pripraviť dieťa na to, že ako školák nesie zodpovednosť a je povinné do školy chodiť. Okrem toho pri príprave na školu je potrebné venovať pozornosť aj zdraviu detí. Ak zaznamenajú rodičia akékoľvek zmeny týkajúce sa zraku, ako napríklad žmúrenie, problémy so zaostrením či iné problémy s videním, mali by absolvovať prehliadku u očného lekára. "V prípade, že dieťa trpí dioptrickou chybou, neliečenou tupozrakosťou alebo škúlením, je to pre neho hendikep. Čím skôr lekár chybu zraku zistí, tým je vyššia šanca na úspešné liečenie. Dieťa s očnou chybou musí vynaložiť veľa úsilia na to, aby vôbec videlo, rýchlejšie sa unaví, môže trpieť bolesťami hlavy a nedokáže sa sústrediť," uviedla Hamade. 

Aby sa dieťa čo najlepšie prispôsobilo novému školskému režimu, dôležitý je aj pravidelný režim a dobre organizovaný prístup k školským povinnostiam. Hamade odporúča vytvárať u dieťaťa zvyky vrátane pravidelného vstávania a spánku. Rodičia by mali tiež stanoviť čas na učenie, ideálne po jedno- až dvojhodinovom oddychu po návrate zo školy. Ako dodala, príprava na školu by mala zahŕňať nielen plnenie školských úloh, ale aj rozvoj samostatnosti. Je dôležité naučiť deti organizovať veci súvisiace so školou, ako napríklad upratanie v taške, kontrola ostrosti farbičiek a ceruziek či príprava na ďalší deň. "Zo začiatku by malo ísť o spoločné činnosti, ktorých cieľom je dieťa naučiť, aby svoje povinnosti časom zvládalo samo," priblížila Hamade. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ FB ramina.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies