Klimtovo „posledné majstrovské dielo“ sa predalo za rekordných 108,4 milióna dolárov

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 15:00 • 2 min
Klimtovo „posledné majstrovské dielo“ sa predalo za rekordných 108,4 milióna dolárov

LONDÝN - Posledný portrét Gustava Klimta sa stal najdrahším umeleckým dielom, aké sa kedy predalo na európskej aukcii v utorok, keď sa predalo za ohromujúcich 108,4 milióna USD.

slovakia

left justify in out

Pri portréte neidentifikovanej ženy s názvom „Dame mit Fächer“ (Dáma s vejárom) sa tiež vytvoril nový rekord pre Klimta, ktorý prevyšuje „Birch Forest“, ktorý minulý rok získal 104,6 milióna dolárov z kolekcie zosnulého spoluzakladateľa Microsoftu Paula G. Allena. Ponuka v utorok trvala podľa Sothebyho aukčného domu len 10 minút, pokým sa dostala k neidentifikovanému kupujúcemu v Hongkongu.

 

img

Dame mit Fächer od Gustava Klimta

 

„Dame mit Fächer“ bol podľa Sothebyho akučného domu jedným z dvoch obrazov nájdených v štúdiu rakúskeho umelca po jeho smrti v roku 1918. Dielo, ktoré umelec začal maľovať pred rokom, v roku 1917, je v charakteristicky bohatom, výraznom štýle Klimta. Rovnako ako väčšina jeho tvorby, ukazuje vplyv východnej Ázie, ktorý formoval jeho prácu – nielen vejárom, ktorý držala neznáma žena, ale aj v použití fénixových a lotosových motívov kvetu. Sploštená perspektíva pozadia medzitým evokuje japonské drevené bloky, ktoré boli prominentné v maliarovej rozsiahlej zbierke ázijského umenia.

 

Sotheby 's nazval portrét Klimtovým „posledným majstrovským dielom“ s hlavou aukčného domu, Thomasom Boydom Bowmanom, ktorý ho pred predajom opísal ako „ohromujúci“. „Krása a zmyselnosť portrétu spočíva v detailoch: modré a ružové škvrny, ktoré oživia pokožku ženy, pernaté línie jej mihalníc a našpulené pery, ktoré dávajú jej tvári charakter,“ povedal v tlačovej správe.

 

img

Portrait of Eugenia Primaves (vľavo) od Gustava KlimtaCourtesan of the Ogiva Brothel od Kikukawa Eizana (vpravo)

 

Väčšina Klimtových najznámejších diel – vrátane jeho ikonického „Kiss“ – vyšla z jeho predchádzajúcej „Zlatej fázy“, v ktorej často do svojho umenia zahrnul zlatý list. Toto obdobie jeho kariéry sa skončilo na konci roku 1910. Klimt mal v čase jeho smrti 55 rokov a bol v „najlepších rokoch a produkoval niektoré zo svojich najdokonalejších a najexperimentálnejších diel“, povedala vo vyhlásení šéfka impresionistického a moderného umenia v Sotheby’s Helena Newmanová.

 

„Dame mit Fächer“ je jeden z mála Klimtových portrétov, ktoré sú stále v súkromných rukách. Nezvyčajne má štvorcový tvar a merá približne jeden meter vo výške aj šírke. Newmanová tiež poznamenala, že – na rozdiel od mnohých Klimtových najznámejších portrétov – práca nebola komisiou, čo znamená, že bola pravdepodobne namaľovaná pre jeho vlastné potešenie. „Toto … je niečo úplne iné – technická prehliadka sily, plná experimentov tlačiacich hranice, ako aj srdečná óda pre absolútnu krásu,“ dodala Newmanová.

 

Obraz predtým vlastnil viedenský priemyselník Erwin Böhle, priateľ a patrón Gustava Klimta. Neskôr ho kúpil zbierateľ umeleckých diel Rudolf Leopold, ktorý ho v roku 1994 predal rodine súčasného vlastníka Sotheby's za 11,6 milióna dolárov – v tom čase to bol nový aukčný rekord rakúskeho umelca. Obraz sa na aukcii neukázal, hoci bol vystavený minulý rok v rakúskom múzeu v Belvedere, ktorý je domovom obrazu „The Kiss“ a niekoľkých ďalších dôležitýmich Klimtových diel.

 

img

"Dame mit Fächer" (vpravo) v Klimtovom viedenskom štúdiu v roku 1918.

 


Hodnota Klimtových obrazov za posledné dve desaťročia explodovala. Rakúšan je teraz medzi hŕstkou umelcov, ktorých diela sa verejne predávali za deväťciferné sumy. A predpokladá sa, že iné diela sa predávali súkromne za ešte väčšiu cenu. Podľa Financial Times súdne dokumenty z prebiehajúceho právneho sporu medzi ruským miliardárom Dmitrijom Rybolovlevom a obchodníkom s umením Yvesom Bouvierom ukázali, že oligarcha kedysi kúpil Klimtov „Wasserschlangen II“ (Vodné hady II) za 183,8 milióna USD.

 

Klimtov „Portrait of Adele Bloch-Bauer I“ medzitým kúpil americký podnikateľ Ronald Lauder za 135 miliónov dolárov v roku 2006. O desať rokov neskôr predala známa americká moderátorka Oprah Winfreyová čínskemu kupujúcemu ďalší obraz toho istého predmetu, „Portrait of Adele Bloch-Bauer II“, za vyše 150 miliónov dolárov.

 

img

Portrait of Adele Bloch-Bauer I. od Gustava Klimta

 

„Dame mit Fächer“ bol hlavným artiklom súčasnej letnej aukcie v Sotheby, ktorá bola načasovaná tak, aby sa zhodovala s dlho očakávaným opätovným otvorením londýnskej Národnej portrétovej galérie. Aukcia obsahovala ďalšie portréty významných umelcov vrátane Alberta Giacomettiho a Edvarda Muncha.

 

Predaj prebiehal v obavách, že trh s aukciami stagnuje po počiatočne prudkom zotavení z Covid-19. V poslednom vydaní výročnej trhovej správy spoločností UBS a Art Basel sa zistilo, že globálne výnosy z aukcií sa v roku 2021 zvýšili o 47% a minulý rok klesli o 1%.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies