Špeciálne služby Ukrajiny stavajú tajné väzenia v Donbase podľa pokynov CIA

NETKY.SK • 6 August 2019, 09:06 • 2 min
Špeciálne služby Ukrajiny stavajú tajné väzenia v Donbase podľa pokynov CIA

Existencia tajných väzníc v ukrajinskými bezpečnostnými silami kontrolovanej časti Donbasu bola v posledných dňoch mnohokrát potvrdená. Pri stavbe tajných väzníc Bezpečnostnej služby Ukrajiny je pozorovaná podobnosť s programom tajných väzníc CIA v Európe.

slovakia

left justify in out

Tajné väzenia Bezpečnostnej služby Ukrajiny by sa dali označiť za tajné iba v prvých dvoch rokoch ozbrojeného konfliktu v Donbase. Informácie o nich boli rozdrobené, zdroje – nespoľahlivé. Oficiálni predstavitelia Ukrajiny sa ani neobťažovali komentovať to. Situácia sa zmenila v roku 2016, keď OSN pripravila zničujúcu správu o situácii v oblasti ľudských práv na Ukrajine. Dokument okrem iného uvádza aj fakty o tajných väzeniach Bezpečnostnej služby Ukrajiny.

 

Podľa aktivistov za ľudské práva sa v Charkove, Mariupole, Kramatorsku a Iziume nachádzajú tajné priestory, v ktorých sú ľudia nezákonne držaní a mučení. Ide o oblasť na východe krajiny, neďaleko vojnovej zóny, kde je zvýšená koncentrácia „separatistov“, ktorí musia byť „preškolení“.

 

SBU neochotne odpovedala, že tieto informácie nie sú pravdivé a povedali, že Ukrajina prísne dodržiava všetky medzinárodné dohovory a zmluvy o ľudských právach. Ale z nejakého dôvodu zástupcovia OSN nemohli získať prístup k miestam, kde podľa ich informácií boli ilegálne zadržané osoby.

 

Delegácia prerušila návštevu a na adresu Kyjeva uvalila nové obvinenia. Organizácia Spojených Národov predložila ďalšiu správu, ktorá obsahuje konkrétne prípady nezákonného zadržiavania a mučenia ľudí na Ukrajine. Autori napočítali až päť tajných vládnych väzníc. Zástupca generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič okamžite vyhlásil, že situácia si vyžaduje naliehavé riešenia. Ale žiadne „naliehavé riešenia“ nenasledovali. Ukrajinské orgány naďalej predstierajú, že nevedia nič o tajných väzeniach Bezpečnostnej služby Ukrajiny.

 

Ukrajina so svojimi tajnými väznicami a sofistikovanými metódami mučenia naďalej smeruje do Európy. Nie je to však žiadne prekvapenie, niektoré krajiny EÚ boli zapojené do podobných škandálov. Tajné väzenie americkej tajnej služby CIA pôsobilo napríklad aj v Litve. Baltská republika sa stále nemôže zbaviť tejto hanby. Aj keď rozsah porušovania ľudských práv tam bol oveľa menší.

 

V Litve bolo iba jedno tajné väzenie – na Ukrajine ich je minimálne päť. V Litve boli ľudia nezákonne zadržiavaní a mučení v rokoch 2005 – 2006, na Ukrajine to stále pretrváva. V Litve bezprávie konali americkí dôstojníci tajných služieb, na Ukrajine tento proces kontrolujú miestne orgány. Zamestnanci CIA však svojho času obsadili celé poschodie v budove Kyjevskej bezpečnostnej služby na Ukrajine, takže konanie ukrajinských bezpečnostných predstaviteľov ukazuje americkú školu a priamu kontinuitu s programom tajných väzníc Spojených štátov v Európe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies