Slovensko dostalo na pomoc s utečencami z Ukrajiny vyše 209 miliónov eur

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 16:29 • 2 min
Slovensko dostalo na pomoc s utečencami z Ukrajiny vyše 209 miliónov eur

BRUSEL – Európska komisia (EK) vyplatila spolu všetkým 27 členským štátom EÚ zálohové platby vo výške 3,5 miliardy eur, aby im pomohla zvládnuť príchod ľudí utekajúcich pred vojnou. Informuje o tom spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Komisia spresnila, že platby pre nástroj REACT-EU sa uskutočnili v rámci Kohéznej akcie EÚ pre utečencov v Európe (CARE). Po invázii Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, eurokomisia zmobilizovala úsilie na podporu civilistov utekajúcich pred vojnou a na pomoc členským štátom, ktoré utečencov z Ukrajiny hostia a starajú sa o nich.

 

Jedným z opatrení EK bolo to, že zaviedla možnosť flexibilne mobilizovať dostupné zdroje z kohéznej politiky v rámci programov na roky 2014 – 2020 a možnosť 100-percentného spolufinancovania a navrhla zvýšiť predbežné financovanie v rámci REACT-EU o 3,5 miliardy eur.

 

img

 

Príspevok zo strany EÚ má zmierniť dodatočné zaťaženie verejných rozpočtov členských štátov, keďže výdavky, ktoré je možné pokryť, sú oprávnené spätne odo dňa ruskej invázie na Ukrajinu.

 

Možno vás zaujme: Poslanec Miroslav Žiak podáva žalobu na Ľuboša Blahu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies