Klimatickí aktivisti zastavili na niekoľko hodín prevádzku dvoch letísk

NETKY.SK • 13 Júl 2023, 14:00 • 2 min
Klimatickí aktivisti zastavili na niekoľko hodín prevádzku dvoch letísk

BERLÍN - Na letiskách v nemeckých mestách Hamburg a Düsseldorf obnovili prevádzku po tom, čo ju vo štvrtok ráno museli na niekoľko hodín zastaviť v dôsledku protestov klimatických aktivistov zo skupiny Posledná generácia (Letzte Generation).

slovakia

left justify in out

Aktivisti sa prilepili na oboch letiskách k asfaltu. Skupina Posledná generácia uviedla, že jej členovia sa na letiská dostali po tom, čo prestrihli ploty. Viacero letov malo v dôsledku týchto protestov meškanie alebo ich zrušili a prichádzajúce lety presmerovávali na iné letiská. V Hamburgu obnovili letovú prevádzku po asi štyroch hodinách odvtedy, čo sa na pristávaciu dráhu dostal prví aktivisti. Podľa súčasných informácií bolo zrušených 17 príletov a 19 odletov. Letisko varovalo, že v priebehu štvrtka môžu byť ovplyvnené aj ďalšie lety. V Düsseldorfe zablokovalo letovú prevádzku asi šesť členov Poslednej generácie, ktorí sa prilepili k rolovacej dráhe. Hovorkyňa letiska nedokázala bezprostredne uviesť, koľko letov protest ovplyvnil. K narušeniu prevádzky prišlo v čase, keď sa v Hamburgu začínajú letné prázdniny.

"Protestujeme proti nedostatočnému plánu vlády a porušeniu zákona v čase klimatickej krízy," uviedla Posledná generácia na sociálnej sieti Twitter. Hnutie Posledná generácia sa stalo v Nemecku známe pre svoje protesty, počas ktorých sa jeho členovia často prilepujú k cestám po celej krajine. Hnutie sa zviditeľnilo aj inými výstupmi, ktorými sa snažilo upozorniť na to, ako používanie fosílnych palíc škodí životnému prostrediu. Jeho členovia napríklad narúšajú rôzne dôležité udalosti alebo poškodzujú jedlom známe umelecké diela. Lietanie je pritom jedným zo spôsobov cestovania, ktoré životnému prostrediu škodí najviac, uvádza DPA. Podľa nemeckých úradov dopyt po cestovaní lietadlami začiatkom tohto leta v Nemecku v porovnaní s vlaňajškom prudko vzrástol. Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann varoval, že aktivisti z Poslednej generácie by mohli čeliť obvineniu z trestného činu a tiež možným občianskoprávnym žiadostiam o náhradu straty v hodnote niekoľkých miliónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies