KĽDR prepustila Američana po zvážení opakovaných Obamových žiadostí

NETKY.SK • 22 Október 2014, 14:36 • 2 min
KĽDR prepustila Američana po zvážení opakovaných Obamových žiadostí

SOUL - Severokórejský líder Kim Čong-un prepustil jedného z troch Američanov zadržiavaných v krajine Jeffreyho Fowlea po zvážení opakovaných žiadostí zo strany amerického prezidenta Baracka Obamu.

slovakia

left justify in out

V stredu to uviedla štátna tlačová agentúra KCNA. "Odsúdenca sme odovzdali americkej strane podľa platných právnych postupov," píše KCNA s tým, že Fowley už odletel domov. Americký minister zahraničia John Kerry reagoval vyhlásením, že ak bude súčasný vývoj pokračovať, KĽDR a USA sa môžu vrátiť k rokovaniam. "Spojené štáty sú na to plne pripravené," povedal. Okrem severokórejského jadrového programu je jedným z najspornejších bodov medzi KĽDR a USA práve zadržiavanie ďalších dvoch Američanov v KĽDR. Kerry podľa vlastných slov dúfa, že severokórejské vedenie sa rozhodne čo najskôr prepustiť aj ich.

 

Päťdesiatšesťročného Fowleyho zadržali v máji po tom, ako si v nočnom klube v severokórejskom meste Čong-čin zabudol Bibliu. V KĽDR okrem neho zadržiavajú aj amerického misionára Kennetha Baea, ktorý dostal 15 rokov za protištátnu činnosť. Američana Matthewa Millera odsúdila Severná Kórea v septembri tohto roku na šesť rokov nútených prác za špionáž. Vyjednanie Fowleyho slobody sa údajne podarilo s pomocou diplomatov zo Švédska, ktoré má v Pchjongjangu vlastné diplomatické zastúpenie a s podobnými prípadmi Američanom pomohlo aj v minulosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies