Klaus pre Mladú frontu DNES: Ešte aspoň raz udelím milosti

NETKY.SK • 3 Január 2013, 12:27 • 2 min
Klaus pre Mladú frontu DNES: Ešte aspoň raz udelím milosti

Klaus pre Mladú frontu DNES Ešte aspoň raz udelím milosti - Politika Český prezident Václav Klaus plánuje pred marcovým odchodom z funkcie udeliť ešte niekoľko milostí. Ešte minimálne raz ich budem udeľovať, uviedol bez ďalších podrobností pre dnešné vyda

slovakia

left justify in out

img

Český prezident Václav Klaus plánuje pred marcovým odchodom z funkcie udeliť ešte niekoľko milostí. "Ešte minimálne raz ich budem udeľovať," uviedol bez ďalších podrobností pre dnešné vydanie Mladej fronty DNES (MfD).

Klausova čiastková amnestia vyhlásená pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej Českej republiky vyvolala kontroverzné reakcie. Pre MfD uviedol, že pri jej vyhlásení nemal na mysli žiadny konkrétny prípad, ktorého sa bude týkať, a žiadny ani neskúmal.

Amnestiu, vzťahujúcu sa okrem iného na tresty väzenia kratšie ako jeden rok, považuje Klaus za gesto, ktoré dáva druhú šancu občanom, ktorí síce prekročili hranicu zákona, ale nepatria k recidivistom.

Najväčšia kritika sa na Klausa zniesla za rozhodnutie o ukončení trestného konania v prípadoch, ktoré trvajú osem a viac rokov. "S odvolaním sa na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva sa za neprimeranú dĺžku konania považuje doba presahujúca šesť rokov. Tento časový úsek som si ja v žiadnom prípade nevymyslel. Zdal sa mi krátky, preto som do textu amnestie namiesto čísla šesť dal svojím vlastným rozhodnutím číslo osem," povedal Klaus.

Prvý podpredseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek si myslí, že nový český prezident zvolený v priamej voľbe by už nemal mať právo vyhlasovať amnestiu. Amnestia podľa neho nepatrí medzi moderné demokratické nástroje, povedal pre reláciu 20 minút Rádiožurnálu.

"Myslím si, že by sa mala minimálne viesť diskusia o tom, či amnestia patrí alebo nepatrí do modernej ústavy a v prípade, že by tento alebo akýkoľvek budúci parlament dospel k názoru, že možno nepatrí, tak príslušnú novelu iniciovať. Ja si osobne myslím, že tam nepatrí," konštatoval Kalousek.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies