Joe Biden nariadil odtajnenie dokumentov vyšetrovania útokov z 11. septembra 2001

NETKY.SK • 4 September 2021, 15:25 • 2 min
Joe Biden nariadil odtajnenie dokumentov vyšetrovania útokov z 11. septembra 2001

WAHINGTON - Joe Biden poveril v dekréte zverejnenom v piatok ministerstvo spravodlivosti a ďalšie inštitúcie, aby zistili, ktoré dokumenty Federálneho úradu pre vyšetrovanie je možné odtajniť. Sprístupnené majú byť v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov.

slovakia

left justify in out

Krátko pred 20. výročím teroristických útokov na USA z 11. septembra 2001 nariadil americký prezident Joe Biden zverejnenie tajných dokumentov z vyšetrovania.

 

Toto svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že v predvolebnej kampani v minulom roku sľúbil transparentnosť vo veci dokumentov týkajúcich sa teroristických útokov. "S blížiacim sa 20. výročím tohto tragického dňa tento sľub plním."

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Posledné americké lietadlá už odleteli z Kábulu

 

Odtajnenie dokumentov požadujú mnohé z rodín obetí, ktoré zo spoluúčasti na útokoch z 11. septembra obviňujú Saudskú Arábiu. Od zverejnenia doteraz utajovaných dokumentov očakávajú, že prinesú nové informácie.

 

Devätnásť členov teroristickej siete al-Káida, pochádzajúcich prevažne zo Saudskej Arábie, pred 20 rokmi unieslo štyri civilné lietadlá, pričom dvoma narazili do dvojičiek Svetového obchodného centra v New Yorku a jedno naviedli na sídlo ministerstva obrany (Pentagon) vo Washingtone. Štvrté lietadlo ako jediné nezasiahlo plánovaný cieľ a havarovalo pri Shanksville v štáte Pensylvánia po tom, čo sa niektorí pasažieri a členovia posádky pokúsili dostať ho späť pod svoju kontrolu. Pri útokoch zahynulo celkom 2 977 ľudí, vyše 25 000 utrpelo zranenia.

 

Prečítajte si: New York dnes spomína na 11. september, koronavírus zmení priebeh ceremónie

 

Komisia zaoberajúca sa útokmi vo svojej správe dospela k záveru, že neexistujú dôkazy o tom, že saudská vláda ako inštitúcia alebo vysoko postavení predstavitelia Saudskej Arábie spolufinancovali al-Káidu. Niektorí túto formuláciu brali ako indíciu, že svoju úlohu mohli zohrať vládni úradníci na nižších pozíciách. "Nikdy nesmieme zabudnúť na pretrvávajúcu bolesť rodín 2 977 nevinných ľudí zabitých pri najhoršom teroristickom útoku na Ameriku v dejinách," povedal Biden, ktorý sa o týždeň zúčastní na spomienkových podujatiach.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies