Obnoviteľné zdroje už porazili uhlie: Idú po krku aj plynu!

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 16:59 • 2 min
Obnoviteľné zdroje už porazili uhlie: Idú po krku aj plynu!

Rýchlo klesajúce ceny energie pochádzajúcej z obnoviteľných zdrojov v posledných rokoch mali dramatický vplyv na uhlie - nové solárne a veterné elektrárne sú už lacnejšie ako tie uhoľné.

slovakia

left justify in out

Ale nový výskum ukázal, že prichádza ďalšia zmena: cena batérií klesá tak neočakávane rýchlo, že obnoviteľné zdroje spoločne s batériovými úložiskami sú teraz lacnejšie ako elektrárne na zemný plyn. Tvrdí to nová prestížna správa agentúry Bloomberg New Energy Finance.

 

Táto štúdia analyzovala náklady a ceny z takmer 7-tisíc energetických projektov v 46 krajinách celého sveta - jednalo sa o dvadsať rôznych technológií, od uhlia, cez plyn, jadro, batériové úložiska, až po solárne panely alebo vietor.

 

Moderné zdroje vyhrávajú

 

Základným a najdôležitejším zistením je, že ceny energie z veterných a solárnych elektrární klesli od roku 2010 výrazným spôsobom. Pri veterných elektrárňach na krajinu to bolo o 49 percent, pri solárnych o 84 percent a pri veterných v mori o 56 percent.

 

Ceny li-ion batériových úložísk od roku 2012 klesli o 76 percent, pričom len za posledný rok sa znížili o neskutočných 35 percent.

 

Podľa analýzy toto prudké zníženie cien energií mení celý trh. "Solárne elektrárne a veterné elektrárne na pevnine vyhrali preteky o najlacnejší zdroj v mnohých krajinách," uviedol analytik Bloombergu.

 

img

 

Súčasne to vyzerá tak, že v spojení s batériami začínajú ísť "nové" zdroje "po krku" aj klasickému a doposiaľ najvýhodnejšiemu zdroju - zemnému plynu. Práve batérie a ich stále klesajúca cena totiž umožňujú, aby energia zo Slnka a vetra boli vždy použiteľné, nielen v čase, keď práve svieti a fúka, ako to fungovalo ešte pred niekoľkými rokmi.

 

Túto rýchlosť nikto nečakal

 

Analytikov, ktorí správu tvorili, zarazila predovšetkým rýchlosť týchto zmien. Čo platilo ešte pred dvoma alebo troma rokmi, je dnes už neplatné; dynamika vývoja obnoviteľných zdrojov je obrovská a pred niekoľkými rokmi nepredvídateľná.

 

A nejde len o jedinú správu, ktorá by mohla byť napríklad podozrivá z nadržiavania obnoviteľným zdrojom. Na konci minulého roka dospela v rozsiahlej správe k takmer rovnakému výsledku švajčiarska investičná banka Credit Suisse - obor s takmer 50-tisíc zamestnancami a ročnými tržbami vo výške vyše 20 miliárd frankov ročne. Jej analýza hovorí: "Úložisko plus solárne elektrárne sú už lacnejšie ako plyn."

 

Plynové elektrárne sú síce pomerne neefektívne, ale napriek tomu sú veľmi obľúbené kvôli jednoduchosti ich prevádzkovania: preto sa využívali pre pokrývanie spotreby v špičke. Ukázalo sa to napríklad pri vlnách horúčav počas leta, kedy si ľudia púšťali po príchode zo zamestnania doma klimatizácie.

 

img

 

Problém je, že fungujú napríklad len niekoľko desiatok hodín ročne, čo znamená, že si na seba nezarobia zďaleka tak dobre ako elektrárne, ktoré bežia takmer neustále.

 

Ale späť k správe Bloombergu. Tá dopĺňa aj ďalšie výhody moderných zdrojov: nie sú tak volatilné ako ceny plynu, uhlia a ropy. Nevychádzajú totiž z nálady niekoľkých vládcov politicky nespoľahlivých krajín, ktoré tieto zdroje vyvážajú - pre ekonomické modely a plánovanie podnikania sú teda obnoviteľné zdroje oveľa výhodnejšie ako tie klasické.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies