Kukan: Neplatné referendum v roku 2003 by bolo pre SR veľmi nepríjemou hanbou

NETKY.SK • 27 Apríl 2014, 16:04 • 2 min
Kukan: Neplatné referendum v roku 2003 by bolo pre SR veľmi nepríjemou hanbou

BRATISLAVA - Koaličné strany (SDKÚ-DS, KDH, SMK, ANO) sa v roku 2003 realisticky pozerali na účasť v referende, v ktorom sa mali Slováci vyjadriť k vstupu Slovenska do Európskej únie. "Vedeli sme, že nebude príliš nad 50 percent, preto sme presviedčali ľudí a snažili sa všemožne robiť všetko pre to, aby sa na ňom zúčastnili," priblížil v rozhovore pre TASR Eduard Kukan (SDKÚ-DS), ktorý bol vtedy ministrom zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Poukázal na to, že história dovtedajších referend neveštila vysokú účasť, čo, ako poznamenal, by po všetkej tej práci koalície pre naplnenie prístupových kritérií bola veľmi nepríjemná hanba. Išlo v podstate o rozhodujúci politický krok, pretože platné referendum sa pre členstvo v únii vyžadovalo ako jedna z podmienok. "Nepodceňovali sme možnú nízku účasť, ale verili sme, že viac ako 50 percent to bude. Nedokážem si predstaviť, čo by sa dialo, keby dopadlo negatívne," zamyslel sa.
      

Vyzdvihol fakt, že v tom čase burcovali ľudí k vyjadreniu svojho názoru aj vtedajšie opozičné strany. "Dokonca kampaň na podporu robilo aj HZDS. Boli iba dve politické výnimky, ktoré boli zdržanlivejšie v tejto otázke," ozrejmil.
      

Nakoniec sa do histórie Slovenska zapísalo ako jediné platné referendum. K urnám prišlo niečo cez 52 percent Slovákov, z nich viac ako 92 percent sa vyslovilo za vstup do EÚ. Išlo o najnižšiu účasť zo všetkých desiatich kandidátskych krajín.
      

Pomerne slabú účasť Kukan pripisuje aj tomu, že si ľudia neuvedomovali dôležitosť toho, aby takýmto spôsobom potvrdili svoju vôľu zmeniť medzinárodné postavenie Slovenska v rámci Európy. "Myslím si, že ľudia tým, že zvolili do čela štátu vládu, ktorej verili a boli presvedčení, že dovedie Slovensko do Európskej únie, tak referendum nevnímali ako dôležitú úlohu," konštatoval.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies