Kiska v Kyjeve navštívil detských onkologických pacientov

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 07:43 • 2 min
Kiska v Kyjeve navštívil detských onkologických pacientov

KYJEV - Slovenský prezident Andrej Kiska navštívil včera v Kyjeve pacientov Kliniky detskej onkológie, kde odovzdal niekoľko certifikátov humanitárnej a materiálnej pomoci za 141.000 eur.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kiska poznamenal, že predtým, ako začal vykonávať najvyššiu ústavnú funkciu na Slovensku, osem rokov chodil po onkologických oddeleniach a stretával sa s malými pacientmi a ich rodičmi. "Vďaka charite, ktorú sme založili na Slovensku, sa podarilo onkologickým rodinám pomôcť sumou 25 miliónov eur," dodal.

 

Podľa jeho slov si úspešní a zdraví ľudia vedia pomôcť sami, avšak úlohou politikov je starať sa v prvom rade o tých, ktorí pomoc potrebujú najviac. Je presvedčený, že je morálnou povinnosťou všetkých úspešných ľudí myslieť na tých, ktorí toľko šťastia nemali.

 

"To najdôležitejšie, prečo by sme my, politici, mali vykonávať svoju prácu dobre - ste vy," adresoval malým pacientom a ich rodičom na detskej onkológii. Ako poznamenal, v Kyjeve nie je len kvôli stretnutiam s hlavnými politickými predstaviteľmi Ukrajiny, ale aj preto, aby mohol povzbudiť choré deti, ich rodiny a zároveň symbolicky odovzdať príspevok z oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenska.

 

V prípade Kliniky detskej onkológie išlo o financie vo výške 15.000 eur, ktoré použije na nákup prístrojov. Ďalších 83.000 eur v materiálnej pomoci putovalo pre Medzinárodnú asociáciu pre podporu Ukrajiny. Tá ju rozdelí medzi nemocnice a zdravotnícke zariadenia v celej krajine. Kyjevský patriarchát dostal materiálnu pomoc za 43.000 eur, určenú ľuďom v oblastiach zasiahnutých vojenským konfliktom na východe Ukrajiny.

 

"Držím vám prsty, želám vám všetko dobré a bojujte," rozlúčil sa slovenský prezident. Deti mu darovali ručne namaľovaný zarámovaný obraz. Kiska dnes v Kyjeve v rámci svojej oficiálnej návštevy rokoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, premiérom Arsenijom Jaceňukom a predsedom parlamentu Volodymyrom Hrojsmanom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies