Bratislavská zoo sa teší z nového prírastku, návštevníci ho budú môcť vidieť už zajtra

NETKY.SK • 30 Máj 2023, 17:00 • 2 min
Bratislavská zoo sa teší z nového prírastku, návštevníci ho budú môcť vidieť už zajtra

BRATISLAVA - V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa orangutana sumatrianskeho. Ide o prvé úspešne odchované mláďa tohto druhu nielen v zoo v hlavnom meste, ale aj na Slovensku. Návštevníci ho budú môcť vidieť od 31. mája. Rozhodnúť môžu aj o jeho mene.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Diana Dúhová zo zoo. "Pôrod samice Mengaly bol bezproblémový, svoje mláďa priviedla na svet v súkromí, bez pomoci chovateľov," priblížila Dúhová. Mláďa je potomkom chovného páru samca Filipa a samice Mengaly, ktorá do bratislavskej zoo prišla v roku 2015 spolu so svojím, v tom čase päťročným mláďaťom Vilmosom. Po tom, ako Vilmos vlani v júli opustil zoo, aby si mohol hľadať vlastnú partnerku, dostala Mengala a Filip povolenie na párenie. Mláďa je Filipovým prvým potomkom.

 

Vnútorné priestory pavilónu boli doteraz pre návštevníkov neprístupné, aby bol samici dopriaty čas na zotavenie sa po pôrode a na starostlivosť o mláďa. Pavilón bude opäť otvorený od 31. mája denne od 10.00 do 14.00 h. Počas priaznivého počasia budú môcť orangutany vidieť návštevníci aj vo vonkajšej expozícii. Orangutany sumatrianske sú inteligentné a zároveň kriticky ohrozené zvieratá. Žijú v dažďových pralesoch na ostrove Sumatra. Najväčšou príčinou rýchleho úbytku orangutanov je strata ich prirodzených biotopov a nelegálne obchodovanie s mláďatami tohto druhu, ako aj s telesnými časťami dospelých jedincov. Vo voľnej prírode je samica schopná priviesť na svet iba jedno mláďa raz za osem až deväť rokov. Odhaduje sa, že momentálne žije v prírode menej ako 15.000 orangutanov, do 50 rokov im v nej hrozí úplné vyhynutie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona