Kiska odobril ochranu oznamovateľov korupcie

NETKY.SK • 5 November 2014, 16:16 • 2 min
Kiska odobril ochranu oznamovateľov korupcie

BRATISLAVA - Oznamovatelia protiprávnej a protispoločenskej činnosti budú od januára 2015 chránení. Prezident SR Andrej Kiska totiž podpísal zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Zákon o tzv. whistleblowingu zavádza rôzne ochranné opatrenia pre osoby, ktoré majú informácie o protiprávnej a protispoločenskej činnosti a chcú ich oznámiť príslušným orgánom so zámerom odhaliť jej páchateľov.
     

Podľa ministerstva majú relevantné informácie o protispoločenskej činnosti často zamestnanci firiem. Pokiaľ sa rozhodnú túto nekalú činnosť oznámiť, treba ich podľa rezortu vnútra chrániť pred prípadnou odvetou zo strany zamestnávateľa.

     

Štát sa tiež usiluje zvýšiť motiváciu zamestnancov oznamovať protispoločenskú činnosť. Tí majú mať po novom nárok na bezplatnú právnu ochranu, dokonca aj na nenárokovateľnú odmenu, ak na základe ich oznámenia dôjde k odsúdeniu páchateľa trestného činu alebo k preukázaniu spáchania inej protispoločenskej činnosti.
     

Do zákona sa dostal aj pozmeňujúci návrh Antona Martvoňa (Smer-SD), ktorý sa týka prípadných oznámení na antikorupčnej linke. Ak si orgány verejnej moci takúto linku zriadia, hovory sa budú nahrávať a archivovať tri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies