PS: " Odmietame populizmus a strašenie ľudí pri refixácii hypoték, chceme umožniť predĺženie splácania či hypotekárne prázdniny"

NETKY.SK • 10 August 2023, 12:19 • 2 min
PS: " Odmietame populizmus a strašenie ľudí pri refixácii hypoték, chceme umožniť predĺženie splácania či hypotekárne prázdniny"

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko chce situáciu s hypotékami riešiť umožnením predĺženia splácania či hypotekárnymi prázdninami. Odmietame strašenie ľudí populistami na čele s Robertom Ficom, vyhlásil na tlačovej besede predseda PS a podpredseda EP Michal Šimečka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

“Vážnosť problému si v PS naplno uvedomujeme. Ale riešenia, ktoré navrhujú populisti sú neudržateľné a v konečnom dôsledku si ich odnesú ľudia, často práve tí najohrozenejší. 
Naše odborníčky a odborníci pripravili opatrenia, ktoré pomôžu ľuďom s hypotékami prekonať toto ťažké obdobie, ale zároveň sú fér aj voči tým, ktorí hypotéky nemajú. Sú však hlavne finančne udržateľné, čo je dôležité vzhľadom na katastrofálny stav verejných financií a nekončiacej chuti politikov rozdávať,” uviedol Šimečka.

 

Podpredsedníčka PS a odborníčka na sociálne veci Lucia Plaváková zdôraznila, že podľa dát väčšina hypoték po refixácii splátky narastie o 100-200 eur mesačne. Aj to však môže podľa jej slov byť pre priemerne zarábajúcu domácnosť v ťažkých časoch problém.

 

“Rôzne domácnosti potrebujú rôznu mieru pomoci, preto chceme ľuďom dať ľuďom na výber. Aby si mohli zvoliť také riešenie, ktoré im pri ich hypotéke a rozpočte vyhovuje najviac. Prvým z nich je umožniť ľuďom predĺženie splácania. Banky budú mať povinnosť ponúknuť ľuďom pri refixácii možnosť predĺžiť si dobu splácania tak, aby sa ich mesačná splátka nezvýšila alebo sa zvýšila len o menšiu sumu,” uviedla Plaváková s tým, že druhým navrhovaným riešením, je zavedenie hypotekárnych prázdnin, ktoré by pomohli domácnostiam preklenúť obdobie vysokých úrokov. Ľudia tak budú mať možnosť požiadať o odklad splátok  na určité obdobie.

Expert na dostupnosť bývania, sociálne inovácie a sociálne politiky Sergej Kára pripomenul, že hnutie pri navrhovaných riešeniach myslí aj na najzraniteľnejších.

 

“Predstavené opatrenia efektívne pomôžu väčšine domácností. Napriek tomu medzi dlžníkmi stále môžu byť aj takí a také, ktorým tieto opatrenia nepostačia. Najzraniteľnejším domácnostiam môže hroziť, že prídu o vlastné bývanie. Pre túto skupinu budú platiť adresné opatrenia realizované prostredníctvom sociálneho systému alebo vďaka novým podporným aktivitám zo strany Štátneho fondu pre rozvoj bývania,” povedal Kára.

 

Štát podľa ekonomického experta hnutia Štefana Kišša nemôže plošne preplácať hypotéky, lebo si to nemôže dovoliť. Riešením podľa neho nie je ani nesystémový odvod, ten by si totiž banky premietli do poplatkov, úrokov, a horších služieb.

 

“Aj v prípade bánk ponúkame systémové riešenia. Chceme dosiahnuť zrušenie zvláštnych poplatkov ako napríklad poplatok za hotovostný vklad alebo spracovanie prijatej platby, alebo poplatok za zmenu PIN kódu cez bankomat či vyššie úroky na vklady v bankách, ktoré sú u nás veľmi nízke. A čo je najdôležitejšie, potrebujeme rozvíjať investovanie a kapitálový trh, ktorý na Slovensku v podstate neexistuje. Hovorím napríklad o sprístupnení investovania do slovenských firiem, sfunkčnení burzy cenných papierov ale aj o finančnom vzdelávaní,” uzavrel Kišš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: PS / Radovan Choleva Foto: SME / SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies