Kevin Spacey sa rozlúčil s divadlom The Old Vic

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:21 • 2 min
Kevin Spacey sa rozlúčil s divadlom The Old Vic

LONDÝN - Americký herec, režisér a scenárista Kevin Spacey sa v nedeľu rozlúčil s londýnskym divadlom The Old Vic, v ktorom od roku 2004 pôsobil ako umelecký riaditeľ.

slovakia

left justify in out

Na galavečere, počas ktorého si známe osobnosti pripomenuli prínos 55-ročného rodáka zo South Orange v New Jersey, nechýbali Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Jeremy Irons s manželkou Sinéad Cusack, Eddie Izzard, Adam Garcia alebo Beverley Knight. Na pódiu sa predstavili napríklad Sting s hitom Every Breath You Take či Annie Lennox, ktorá zaspievala skladby No More I Love You's a Here Comes the Rain Again. Prostredníctvom videoodkazov vzdali Spaceymu hold aj režisér Sam Mendes, bývalý prezident Spojených štátov amerických Bill Clinton či spevák Elton John. "Odviedol skvelú prácu, priviedol toto miesto späť k životu a jeho odchodom sa končí jedna éra," vyjadril sa herec Mark Gatiss, ktorý sa v roku 2008 na doskách tohto divadla predstavil v hre Všetko o mojej matke.

 

Spacey počas 11 rokov vo funkcii režíroval dve hry a účinkoval v deviatich inscenáciách vrátane predstavenia Richard III. V záverečnej reči skritizoval nedostatočnú podporu Old Vic zo strany štátu a zamyslel sa, prečo k nemu nepristupovali ako k národnému pokladu. Zároveň sa tiež vyjadril, že to najlepšie na divadle je jeho budúcnosť. Vo funkcii umeleckého riaditeľa ho nahradil Matthew Warchus, ktorý nakrútil napríklad film Pride (2014). 

 

Kevin Spacey má na konte dve ceny americkej Akadémie filmových umení a vied - za vedľajšiu rolu v kriminálnom trileri Zvyčajní podozriví (1995) a hlavnú úlohu v dráme Americká krása (1999). Zahral si aj vo filmoch Smrtiaca epidémia (1995), Sedem (1995), L. A. - Utajené skutočnosti (1997), Vyjednávač (1998), Svet podľa Prota (2001), Pobrežné správy (2001), Život Davida Galea (2003), Superman sa vracia (2006), Muži, čo čumia na kozy (2009), Šéfovia na zabitie (2011) alebo Šéfovia na zabitie 2 (2014). V súčasnosti účinkuje v seriáli House of Cards (2013), vďaka čomu získal svoj prvý Zlatý glóbus alebo tretiu Screen Actors Guild Award. Za prínos britskému divadlu mu udelili špeciálnu divadelnú cenu Laurencea Oliviera. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies