Výstava v Lučenci predstaví život ohrozeného sysľa pasienkového

NETKY.SK • 25 Február 2023, 18:00 • 2 min
Výstava v Lučenci predstaví život ohrozeného sysľa pasienkového

LUČENEC - Novohradské múzeum a galéria (NMG) v Lučenci otvorilo vo štvrtok výstavu, ktorá návštevníkom predstaví život sysľa pasienkového. Výstava bola pôvodne inštalovaná v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote, v Lučenci bude pre verejnosť prístupná do 23. apríla.

slovakia

left justify in out

"Na Slovensku žije približne 25.000 sysľov na 42 až 45 sysľoviskách. Za oblasti s najväčšou hustotou kolónií možno označiť územie Cerovej vrchoviny, Slovenského krasu a Hornádskej kotliny, všade tam, kde sa zachovali pasienky a lúky s tradičným alebo jemu blízkym spôsobom obhospodarovania," priblížila biologička GMM a kurátorka výstavy Monika Gálffyová. Výstava predstaví návštevníkom život drobného hlodavca, ktorý je zaradený do kategórie ohrozených druhov. Prostredníctvom fotografií a dermoplastických preparátov priblíži stavbu jeho tela, spôsob života, vzťah s ľuďmi, jeho domov i ostatné druhy živočíchov a rastlín, s ktorými zdieľa životný priestor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona