Spoločnosť OceanGate Expeditions na neurčito pozastavila všetky expedície

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 14:00 • 2 min
Spoločnosť OceanGate Expeditions na neurčito pozastavila všetky expedície

WASHINGTON - Spoločnosť OceanGate Expeditions, ktorá prevádzkovala miniponorku Titan, vo štvrtok oznámila, že na neurčito pozastavuje všetky prieskumné a komerčné aktivity.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v súvislosti s júnovou nehodou Titanu smerujúceho k vraku parníka Titanic na dne Atlantického oceána, pri ktorej zahynulo všetkých päť osôb na palube. Titan stratil kontakt so svojou materskou loďou v nedeľu 18. júna po asi dvoch hodinách ponoru. Americká pobrežná stráž o štyri dni neskôr oznámila, že zostatky miniponorky našla na oceánskom dne zhruba 490 metrov od vraku Titanicu.

 

Experti po analýze trosiek dospeli k záveru, že Titan počas ponoru implodoval a nikto z pasažierov nemal šancu prežiť. Na palube plavidla bol v čase nešťastia aj výkonný riaditeľ spoločnosti prevádzkujúcej miniponorku Stockton Rush. Firma OceanGate Expeditions si za miestenku na Titane účtovala 250.000 dolárov, experti však viackrát vyjadrili obavy o bezpečnosť daného plavidla. 

Spoločnosť k pozastaveniu expedícií ďalšie detaily neposkytla, poznamenáva Reuters. Trosky Titanu priviezli minulý týždeň záchranári do prístavu St. John's, metropoly kanadskej provincie Newfoundland a Labrador. Na základe ich analýzy budú môcť experti zistiť príčiny implózie. V troskách boli nájdené aj pravdepodobné ľudské pozostatky.

 

Tragédiu vyšetruje americká pobrežná stráž a kanadské úrady. Obeťami implózie miniponorky sú okrem Rusha aj francúzsky hlbokomorský prieskumník Paul-Henri Nargeolet, britský podnikateľ Hamish Harding, pakistansko-britský podnikateľ Shahzada Dawood a jeho syn Suleman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: London Institute of Peace Research
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies