Kerry: Asad sa môže vyhnúť útoku, ak odovzdá chemické zbrane

NETKY.SK • 9 September 2013, 12:27 • 2 min
Kerry: Asad sa môže vyhnúť útoku, ak odovzdá chemické zbrane

LONDÝN - Sýria by sa mohla vyhnúť vojenskému útoku, ak režim prezidenta Bašára Asada odovzdá medzinárodnej komunite všetky chemické zbrane - a to do jedného týždňa, oznámil dnes šéf americkej diplomacie John Kerry. Podľa neho to však Asad nemá v pláne.

slovakia

left justify in out

Kerry sa takto vyjadril v Londýne po rokovaní s britským partnerom Williamom Hagueom. Na otázky novinárov v súvislosti s vyjadrením Bašára Asada, podľa ktorého neexistuje presvedčivý dôkaz o tom, kto spáchal nedávny chemický útok proti civilistom na predmestí Damasku, reagoval takto. "Už som vám dal reálne dôkazy. Vieme, že jeho režim dal príkazy pripraviť sa na chemický útok. Vieme, že rozmiestnili svoje sily," citovala Kerryho agentúra AP.

"Chemické zbrane v Sýrii sú pod prísnou kontrolou Asadovho režimu. Bašár Asad, Máhir Asad, jeho brat, a generál sú traja ľudia, ktorí kontrolujú pohyb a použitie chemických zbraní," dodal Kerry. Podľa agentúry Reuters meno generála neprezradil.

Kerry taktiež zdôraznil, že vzťahy medzi USA a Britániou sú pevné napriek tomu, že britský parlament odmietol vojenskú akciu proti Sýrii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies