Novým prezidentom Spojených štátov sa stane Joe Biden, Trump nie je ochotný prijať svoju porážku

NETKY.SK • 8 November 2020, 09:47 • 2 min
Novým prezidentom Spojených štátov sa stane Joe Biden, Trump nie je ochotný prijať svoju porážku

WASHINGTON – Demokratický kandidát na amerického prezidenta Joe Biden podľa najväčších amerických médií, vrátane FOX news, vyhral voľby.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP uvádza, že má istých 290 hlasov voliteľov, pričom na víťazstvo je potrebných 270 hlasov. Biden sa tak stane novou hlavou štátu. Zároveň vo veku 77 rokov bude aj najstarším prezidentom Spojených štátov a v poradí 46. hlavou štátu. Novou viceprezidentkou sa stane Camala Harris. Ide tak o prvú viceprezidentku ženu na tejto pozícii vôbec s azíjskými koreňmi. Jej matka sa totiž narodila v Indii. 

 

img

 

Biden sa poďakoval svojim podporovateľom

V sobotu agentúra AP či televízie NBC a CNN predpovedali, že Bidenov náskok v Pensylvánii už nie je možné zvrátiť a má tak zaistenú väčšinu hlasov voliteľov. Demokratický kandidát sa už stihol poďakovať svojim voličom za podporu, pričom mu dali mandát viesť krajinu.

 

 

„Bude pred nami ťažká práca, ale sľubujem vám toto: budem prezidentom všetkých Američanov, či už ste pre mňa hlasovali alebo nie,“ napísal na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že „teraz, keď sa kampaň skončila, je čas nechať zlosť a ostré slová za sebou a spojiť sa ako národ“.

 

 

Súvisiaci článok: Joe Biden otočil v Pensylvánii a Georgii, rozdiely sú minimálne

 

Trump nechce priznať prehru

Na výsledky zareagoval aj súčasná hlava štátu Donald Trump. Ten uviedol, že voľby ani zďaleka nie sú na konci. Podľa jeho názoru, média nechcú odhaliť pravdu.

 

img

 

Zároveň dodal, že v niektorých štátoch, kde boli výsledky spočítavania hlasov voličov tesné, sa budú preratúvať. Vo vyhlásení spomenul aj súdne spory o regulárnosti prezidentských volieb. Pritom sa ešte vo štvrtok označil za víťaza volieb, keď pred médiami vyhlásili, že „tieto voľby som vyhral“

 

Prečítajte si tiež: Trump podal žalobu za výsledky v Georgii, o prepočítanie hlasov požiada v štáte Wisconsin, naznačuje, že došlo k podvodu

 

Rekordná účasť aj napriek pandémii

Americké média ako aj FOX News tiež pripisujú víťazstvo Bidenovi aj v kľúčovom štáte Nevada, kde mal demokrat po sčítaní 94% volebných lístkov náskok pred Trumpom dve percentá.

 

Niektoré zdroje mu automaticky pripísali zisk za tento štát, čím si zvýšil počet hlasov voliteľov na 279. Zároveň mu pripísali aj Arizonu a dosiahol 290 hlasov voliteľov.

 

img

 

Aktuálne ostávajú už len tri štáty – Georgia, Severná Karolína a Alijaška, pri ktorých zatiaľ média neprišli s odhadom na víťaza. Tohtoročné voľby v USA zasiahla pandémia nového koronavírusu, ale aj napriek tomu bude účasť voličov historicky najvyššia za posledných 100 rokov.

 

Zrátaných bolo už približne 148 miliónov hlasov, čo je o 10 miliónov viac, ako bolo konečné číslo v predchádzajúcich voľbách. Odborníci sa domnievajú, že účasť dosiahne až 67 percent.

 

Mohlo by vás zaujímať: Donald Trump sa označil za víťaza prezidentských volieb, svoje výsledky považuje za fenomenálne

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies