Kerry a Lavrov sa dohodli na podmienkach novej schôdzky mocností k Sýrii

NETKY.SK • 15 December 2015, 08:19 • 2 min
Kerry a Lavrov sa dohodli na podmienkach novej schôdzky mocností k Sýrii

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho ruský partner Sergej Lavrov sa v telefonáte dohodli na podmienkach ďalšieho stretnutia svetových mocností k Sýrii.

slovakia

left justify in out

Kerry predtým povedal, že sa usiluje usporiadať tretie kolo rokovaní k Sýrii v New Yorku 18. decembra. Podľa agentúry Reuters nie je jasné, či sa spomínaná dohoda, oznámená pred Kerryho utorňajšou návštevou v Moskve, vzťahuje na schôdzku v uvedenom termíne.

 

Podľa Moskvy sa Kerry a Lavrov zhodli na tom, že zloženie opozičnej delegácie, ktorá bude rokovať so sýrskou vládou, musí byť pripravené ešte pred navrhovaným stretnutím s ohľadom na odsúhlasený zoznam islamských teroristických skupín, proti ktorým mocnosti spoločne bojujú. Ministri tiež potvrdili, že stretnutie musí rešpektovať princíp konsenzu a zabezpečiť, že sa do rokovaní zapoja všetci účastníci.

 

Rusko, USA, Európska únia a blízkovýchodné krajiny sa minulý mesiac vo Viedni dohodli na dvojročnom časovom horizonte pre usporiadanie nových volieb v Sýrii, ale ponechali mnohé otázky nevyriešené, predovšetkým osud sýrskeho prezidenta Bašára Asada, dodal Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies