Kedy začína staroba? Nedokážeme sa všetci zhodnúť na veku

NETKY.SK • 19 Máj 2018, 19:56 • 2 min
Kedy začína staroba? Nedokážeme sa všetci zhodnúť na veku

BRATISLAVA - Často sa hovorí, že vek je len číslo a že sme tak starí, na koľko sa cítime. To síce môže byť pravda, ale ako je tomu naozaj? V ktorom roku sa môžeme považovať už naozaj za starých?

slovakia

left justify in out

Všeobecne sa tvrdí, že staroba prichádza po 59. roku života. Novšie štúdie však túto hranicu posúvajú až niekam medzi 65. a 73. rok života. A kedy podľa jednotlivých generácií prichádza staroba a končí mladosť? Na to odpovedá veľká americká štúdia z roku 2017 (U.S. Trust Insights on Wealth & Worth Report).

 

Vyššie uvedený výskum zahŕňal viac ako osemsto domácností, v ktorých boli opýtaní ľudia medzi 21 a 36 rokmi (mileniáli), ďalej generácie medzi 37 a 52 rokmi (generácia X). Nechýbala ani generácie z obdobia detského boomu, ktoré je dnes v USA medzi 53 a 72 rokmi. V Česku im hovoríme Husákovej deti a sú o niečo mladší.

 

Poslední boli vypočúvaní seniori nad 73 rokov. Prekvapivo, z pohľadu generácie takzvaných mileniálov sú ľudia mladí do 40. roku života. Generácia X a babyboomers si myslia, že mladosť končí už v 31. rokoch života. Ľudia od 65 do 73 rokov potom hranicu posúvajú nad 35. rok.

 

Seniori sú dnes oveľa aktívnejší

 

Poďme sa ale pozrieť na to, kedy skutočne prichádza staroba. Podľa štúdie Japonské gerontológie a geriatrickej spoločnosti sa termín "starý" vzťahuje na osoby medzi 75. a 89. rokmi. 

 

A prečo sa touto témou vlastne štúdie zaoberajú? Je to jednoduché. S tým, ako sa predlžuje dĺžka života, by sa tiež mal samozrejme predĺžiť aj produktívny vek. Bohužiaľ zamestnávatelia na to zatiaľ nehľadia a kvôli tomu majú často ľudia starší ako päťdesiat rokov problém nájsť si prácu. Pritom väčšina z nich pôjde do dôchodku okolo 65. roku života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies