Zomrel potkan, ktorý zachránil tisíce životov

NETKY.SK • 11 Január 2022, 18:50 • 2 min
Zomrel potkan, ktorý zachránil tisíce životov

PHNOM PÉNH - Potkan Magawa, ktorého ocenili za záchranu ľudských životov, lebo dokázal vyhľadať zakopané míny lepšie ako vycvičené psy, zomrel cez víkend vo veku ôsmich ľudských rokov. Informovala o tom v Belgicku sídliaca mimovládna organizácia APOPO, ktorá ho svojho času vycvičila na vyhľadávanie mín a vyslala na misiu do Kambodže

slovakia

left justify in out

Počas svojej takmer šesťročnej kariéry Magawa pátral po mínach na ploche s rozlohou približne 225 000 metrov štvorcových, čo je ekvivalent 42 futbalových ihrísk. Po odhalení viac ako 100 nášľapných mín a iných výbušnín odišiel v júni minulého roka do dôchodku.

 

img

 

Potkany sa rámci výcviku učia vyškrabať znak na mieste, kde vyňuchali výbušninu. Táto technika, ktorá nie je založená na detegovaní kovového šrotu, umožňuje odmínovačom pracovať oveľa rýchlejšie ako s detektorom kovov.

 

Prečítajte si tiež: V USA transplantovali pacientovi srdce prasaťa

 

Magawa dokázal skontrolovať plochu s veľkosťou tenisového kurtu za 30 minút, čo by človeku vybavenému detektorom kovov trvalo až štyri dni. Organizácia APOPO vycvičila Magawu tak, že za každý nález dostal obľúbenú potravu, ako boli banány a arašidy.

 

Jeho zdravotný stav po odchode do dôchodku bol dobrý. Aj väčšinu minulého týždňa strávil hraním so svojím obvyklým nadšením, uviedla APOPO. Cez víkend však mal menej energie, viac driemal a prejavoval menší záujem o jedlo, uviedla charitatívna organizácia. Napokon zomrel pokojne tento víkend.

 

 

Britské združenie pre dobré životné podmienky zvierat (PDSA) udelilo Magawovi v septembri 2020 zlatú medailu za statočnosť pri odstraňovaní mín na kambodžskom vidieku. Ocenenie PDSA je zvieracím ekvivalentom najvyššieho civilného vyznamenania v Británii. Magawa sa stal prvým takto vyznamenaným potkanom za 77 rokov udeľovania tejto ceny a zaradil sa k plejáde vyznamenaných psov, mačiek či holubov.

 

Možno vás zaujme: Kto získal titul českého Vtáka roku?

 

Počas občianskej vojny, ktorá sa skončila po takmer troch desaťročiach v roku 1998, nastražili v Kambodži milióny nášľapných mín. Ich výbuchy si vyžiadali desaťtisíce obetí. V pondelok k nim pribudli štyri ďalšie. Pri odstraňovaní protitankovej nášľapnej míny zahynula trojica kambodžských odmínovačov a pri výbuchu nastraženej míny prišiel o život miestny roľník.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies