Umenie flirtu: Prirodzená ľudská chémia je nesmierne dôležitá na vybudovanie silného spojenia

NETKY.SK • 14 Január 2024, 09:00 • 2 min
Umenie flirtu: Prirodzená ľudská chémia je nesmierne dôležitá na vybudovanie silného spojenia

Niektorí ľudia flirtujú len preto, aby sa v tom chceli zlepšiť. Cvičia s ľuďmi, o ktorých nemajú záujem, aby mohli lepšie flirtovať s ľuďmi, o ktorých majú v skutočnosti záujem. Keďže flirtovanie je zručnosť a každá zručnosť si vyžaduje prax, dáva zmysel len to, že niektorí ľudia flirtujú len kvôli zdokonaľovať sa v tom.

slovakia

left justify in out

Flirtovanie je základným prvkom v ľudskom sexuálnom repertoári, osvedčeným spôsobom signalizácie záujmu a príťažlivosti. Je to akýsi tichý jazyk, ktorým hovoria muži a ženy na celom svete.

Flirtovanie je základným aspektom ľudskej interakcie. Často otvára portál pre intímne vzťahy medzi dvoma ľuďmi. Flirtovanie je kľúčovou zložkou v počiatočných fázach vzťahu. Presná definícia flirtovania by bola sociálne alebo sexuálne správanie zahŕňajúce niečo hovorené, písané alebo používanie reči tela, ako je ľahké dotyky alebo hryzenie pier. Tieto signály sa používajú na naznačenie záujmu o osobu nad rámec priateľstva.

Umenie flirtu

Flirtovanie nie je triviálna aktivita; vyžaduje si veľa zručností: intelekt, reč tela, kreativitu , empatiu. V najlepšom prípade môže byť flirt vysokým umením, či už sa flirt uchádza človek len tak alebo ide o spriaznenú dušu.

Proces flirtovania umožňuje osobe signalizovať záujem v malých prírastkoch a umožňuje obom stranám zmerať úroveň záujmu toho druhého. Flirtovanie je poháňané skôr emóciami a inštinktom než logickým myslením. Pri flirtovaní sa však prenášajú hlboké informácie – gestá a pohyby používané pri flirtovaní môžu poskytnúť spoľahlivé informácie o biologickom a psychickom zdraví človeka.

Flirtovanie môže byť jemné a nepriame, takže niekedy je ťažké rozlúštiť, či niekto prejavuje záujem alebo nie. Vodítka na zistenie flirtovania sú reč tela, ako je úsmev, predklonenie a dotyky, a verbálne narážky, ako sú komplimenty alebo odkazy na dostupnosť. Môžete si tiež položiť otázku, či je správanie danej osoby v priebehu času konzistentné a či sa k vám správa inak ako k ostatným.

Flirtovanie kombinuje reč tela – ako je úsmev, smiech a dotyky – spolu s pútavou konverzáciou a pozorným počúvaním, čo v konečnom dôsledku vedie k rytmickému a hravému pohybu tam a späť.

Dôležitosť rozpoznania

Rozpoznanie, keď niekto flirtuje, nám zároveň môže pomôcť vyhnúť sa nepríjemným situáciám a potenciálne škodlivým vzťahom. Okrem toho to môže zvýšiť našu sebadôveru a sebaúctu a ukázať, že niekto sa o nás zaujíma a považuje nás za príťažlivých. 

Preto schopnosť rozpoznať signály flirtovania môže zlepšiť našu schopnosť efektívne komunikovať a vytvárať zmysluplné vzťahy.

Rozpoznanie flirtovania je základná sociálna zručnosť, ktorá môže výrazne ovplyvniť náš osobný a pracovný život. Keď presne identifikujeme niekoho, kto o nás prejavuje romantický alebo sexuálny záujem, môžeme primerane reagovať a vytvárať hlbšie spojenia. 

Čaro pokory

Charakteristiky generujúce efektívne flirtovanie sa týkajú najmä spôsobu správania. Neexistujú žiadne techniky, ktoré by sa človek musel naučiť naspamäť, ale skôr je najlepšie prijať úprimný a jemný prístup. Potreba prezentovať sa pozitívne je pochopiteľná, ale chváliť sa, oslavovať a vyvyšovať sa je nesprávne; skutočné správanie je dôležitejšie, a preto je pokora oveľa príťažlivejšia. 

Určite by bolo nerozumné pri flirtovaní s niekým novým rozprávať o tom, s koľkými partnermi ste sa vyspali alebo ako ste dobrí v posteli. Tieto vlastnosti je najlepšie objaviť, keď sa vzťah rozvíja.

Prvé dojmy

Antropologička z Rutgers University Helen Fisher hovorí, že ľudské telo v priebehu jednej sekundy vie, či je niekto fyzicky atraktívny alebo nie. Tu sú náznaky reči tela , ktoré ľudia považujú za najatraktívnejšie:

Dostupnosť: Muži aj ženy považujú za najatraktívnejších ľudí s dostupnou rečou tela. Dostupnou rečou tela je úsmev, neprekrížené ruky, neprekrížené nohy a pohľad nahor (nepozerať sa dole na topánky alebo telefóny).

Plodnosť: Z evolučného hľadiska sú ľudia naladení na signály, ktoré signalizujú plodnosť a mladosť. Našťastie sa to dá zdôrazniť rečou tela. Pre mužov je vzpriamený vzpriamený postoj, kvadratúra pliec, rozloženie chodidiel o niečo viac ako na šírku ramien a ukazovanie rúk znakmi plodnosti. Pre ženu je veľmi atraktívnym vodítkom nechávať si rozpustené vlasy, nakláňať hlavu, aby ste odhalili feromóny, a nechať ruky a zápästia viditeľné, aby ste ukázali jemnú pokožku zápästia.

Aj keď nás táto definícia flirtovania môže prinútiť myslieť si niečo iné, flirtovanie nie je nevyhnutne len o tom, že niekomu dáte najavo, že máte o neho záujem. Tu je niekoľko ďalších dôvodov, prečo flirtujeme.  

Flirt pre dobrý pocit

Niektorí ľudia flirtujú len pre zábavu, hoci v tejto situácii môžu skončiť tak, že niekoho navedú. Keď sa na vás niekto usmeje, je pravdepodobné, že úsmev opätujete. Aj keď ste hanblivý a neistý, vďaka tomuto úsmevu sa budete vnútorne cítiť dobre. Keď sa na niekoho usmejete, rozžiaria sa vám oči, váš výraz bude otvorenejší a niekomu inému urobíte dobrý pocit. Niektorí ľudia flirtujú pre dobrý pocit! 

Zisk je zisk

Aj keď vás táto definícia flirtovania môže viesť k tomu, že si budete myslieť, že je to všetko o láske a romantike, flirtovanie môže a je niektorými používanými nástrojmi, ako sa dostať dopredu, napríklad na pracovisku. Flirtovanie môžu používať muži aj ženy, aby niekomu lichotili a dostali to, čo chcú.

Opakovanie je matka múdrosti?

Niektorí ľudia flirtujú len preto, aby sa v tom chceli zlepšiť. Cvičia s ľuďmi, o ktorých nemajú záujem, aby mohli lepšie flirtovať s ľuďmi, o ktorých majú v skutočnosti záujem. Keďže flirtovanie je zručnosť a každá zručnosť si vyžaduje prax, dáva zmysel len to, že niektorí ľudia flirtujú len kvôli zdokonaľovať sa v tom.  

Zdroje:

https://www.psychologytoday.com/us/basics/flirting

https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-the-name-love/202103/what-makes-good-flirt

https://www.scienceofpeople.com/how-to-flirt/

https://www.zoosk.com/date-mix/single-life/flirting/flirting-definition/

https://www.marriage.com/advice/relationship/what-is-flirting/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: stryx.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies