KDH odmieta rezolúciu Európskeho parlamentu na zakotvenie práva na potrat

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 19:30 • 2 min
KDH odmieta rezolúciu Európskeho parlamentu na zakotvenie práva na potrat

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odmieta iniciatívu, aby sa do Charty základných práv Európskej únie doplnil článok definujúci právo na interrupciu. Predstavitelia hnutia poukázali na právo na život a potrebu ochrany života. Iniciatívu považujú aj za zásah do výlučných kompetencií členských štátov. V Európskom parlamente (EP) chcú europoslanci za hnutie predložiť pozmeňujúci návrh.

slovakia

left justify in out

"Základné ľudské právo je právo na život," vyhlásila europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann s tým, že s ním súvisia aj ďalšie ľudské práva. Únia by podľa nej mala prioritne riešiť problémy ľudí a napríklad aj požiadavky plynúce z konferencie o budúcnosti EÚ. Rezolúciu považuje za zásah do výlučných kompetencií členských štátov a podkopávanie základných pilierov EÚ. Vyzvala všetky strany, aby sa postavili proti iniciatíve. Avizovala, že v EP predložia pozmeňujúci návrh k uzneseniu. Docieliť chcú odmietnutie iniciatívy a konštatovanie, že rezolúcia nepatrí do kompetencií EP.

„Práve týmto uznesením sa ide podkopávať myšlienka EÚ alebo európskeho projektu. Škoda a na veľké nešťastie sa toto deje pred eurovoľbami. Môže to byť vodou na mlyn pre extrémistov, pre antieurópanov a práve preto pokladáme tento krok za veľmi nešťastný. Práve pre takéto nešťastné iniciatívy sa môžu úplne zmeniť pomery v európskom parlamente,“ vystríhal Majerský.

Kresťanských demokratov mrzí, že sa k spomínanej iniciatíve pridávajú aj slovenskí politici a predovšetkým tí z Európskeho parlamentu, sociálnodemokratickí politici, progresívni politici či politici zo zelených strán. Majerský ich preto vyzval, aby sa pridali k ochrane ľudského života a ľudskej dôstojnosti.

V rezolúcii, ktorú navrhuje Európsky parlament a pomocou ktorej chce presadiť „právo na potrat“ do Charty základných práv EÚ sa „pranierujú členské štáty a zasahuje sa do výlučných kompetencií členských štátov“.

„So skupinou europoslancov predkladáme pozmeňujúci návrh k tomuto uzneseniu, kde žiadame, aby si europoslanci odhlasovali, že toto nie je naša kompetencia a aby sme tento návrh zmietli zo stola. Pevne dúfam, že sa nájde pomyselných ‚sedem statočných‘, teda nadpolovičná väčšina europarlamentu a zahlasuje za tento pozmeňujúci návrh,“ tvrdí Lexmann. Podľa europoslanca Ivana Štefanca (KDH) je právo na život základným stavebným kameňom našej európskej spolupráce a akékoľvek útoky na toto právo sú podľa neho útokmi na podstatu európskej spolupráce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: TASR, SITA, Foto: Facebook / KDH
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies