Železničná spoločnosť Slovensko vyraďuje z rýchlikov a IC vlakov reštauračné vozne

NETKY.SK • 15 Marec 2020, 10:10 • 2 min
Železničná spoločnosť Slovensko vyraďuje z rýchlikov a IC vlakov reštauračné vozne

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) od nedele 15. marca vyraďuje zo svojich rýchlikov reštauračné vozne.

slovakia

left justify in out

Opatrenia na šírenie koronavírusu

Dohodla sa na tom až do odvolania so spoločnosťou Wagon Slovakia Košice, a. s., ktoré tieto vozne prevádzkuje. Ako národný vlakový osobný dopravca informoval, vyradením "reštaurákov" chce ochrániť cestujúcich a zamestnancov a spomaliť šírenie koronavírusu.


img


"Posledné dni nám prinášajú stále nové podnety, ako čo najviac zamedziť sociálnym kontaktom našich pasažierov," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ZSSK Filip Hlubocký. Jedna z podstatných vecí podľa neho je, aby ak už niekto nový vírus má, nakazil čo najmenej ďalších ľudí, ktorí ho môžu nevedomky šíriť ďalej. "Preto nebudeme podporovať presúvanie sa cestujúcich medzi vozňami. Za toto obmedzenie sa veľmi ospravedlňujeme a prosíme našich pasažierov, aby sa pred cestou zásobili občerstvením tak, aby ich komfort bol čo najmenej obmedzený," uviedol Hlubocký. Voda k cestovnému v 1. triede rýchlikov, ako aj pre 1. a triedu vlakov InterCity bude stále k dispozícii. Zároveň nebude v IC vlakoch poskytovaný uvítací nápoj (káva, čaj). Spoločnosť má celkom osemnásť reštauračných a bistro vozňov.

 

img

 

Obmedzenie vlakových spojení
ZSSK od piatka 13. marca prestala prevádzkovať vlakové spoje na medzinárodných linkách a od 15. marca jej vlaky vo vnútroštátnej doprave jazdia v sobotňajšom režime. Ide o súčasť opatrení Ústredného krízového štábu SR a vlády SR proti šíreniu koronavírusu. ZSSK z tohto dôvodu obmedzí svoje výkony zhruba o tretinu. "V súčasnosti ZSSK vzhľadom na mimoriadny stav, ktorý na Slovensku platí, zaznamenáva pokles počtu cestujúcich o viac ako 30 %," priblížil riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

 

Dezifenkcia železničných vozidiel
V súvislosti so zabezpečením osobnej dopravy spoločnosť zaviedla zvýšenú frekvenciu dezinfekcie všetkých železničných vozidiel nad rámec bežného čistenia, dezinfekciu rušňov, úplnú dezinfekciu interiéru vozidiel ozónom, dezinfekciu vozidiel chlórom a zvýšenú frekvenciu dezinfekcie diaľkových vozňov (jeden- až trikrát za 24 hodín). Národný dopravca v rámci interných opatrení umožnil pracovať z domu zamestnancom, ktorým to povaha práce umožňuje, monitoruje "peénky" a návštevy zamestnancov u lekárov, zrušil všetky zahraničné služobné cesty, obmedzil tuzemské cestovanie a zrušil všetky školenia, okrem tých, ktoré sa týkajú bezpečnosti a ochrany a zdravia pri práci a používania osobných ochranných pracovných prostriedkov.


img

 
Ochranné pomôcky pre zamestnancov
"Zamestnancom prvého kontaktu, teda vlakovému personálu a zamestnancom osobných pokladníc, bol vydaný komplexný balíček s ochrannými pomôckami, ktorý obsahuje antibakteriálny gél, ochranné rúško a jednorazové rukavice. Vlakvedúci navyše dostali aj pokyny, ako sa správať vo vlaku v prípade, že sa v ňom zdržiava osoba s podozrením na koronavírus," dodal Kováč. ZSSK tiež zaviedla opatrenia na zvýšenú mieru dezinfekcie svojich pracovísk. ZSSK od 8. marca 2020 vypravovala priemerne 1 542 vlakov denne, z toho 238 diaľkových vlakov a 1 304 regionálnych a prímestských spojov. Vlaky zastavujú v 719 staniciach a zastávkach, jazdia na tratiach v dĺžke 2 921 kilometrov.

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s., zabezpečuje osobnú železničnú dopravu na Slovensku. Stopercentným akcionárom spoločnosti je Slovenská republika prostredníctvom Ministerstva dopravy a výstavby SR, štát si zmluvne objednáva a platí služby vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave. Prioritnú časť majetku ZSSK tvoria železničné koľajové vozidlá (rušne, vozne, vlakové súpravy). Spoločnosť vznikla v roku 2005 a je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc popri Železniciach SR (správca infraštruktúry) a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (nákladná doprava).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies