Španielske voľby vyhrali socialisti, v parlamente sa objavia aj väznení separatisti

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 06:23 • 2 min
Španielske voľby vyhrali socialisti, v parlamente sa objavia aj väznení separatisti

MADRID - V Španielsku sa konali predčasné parlamentné voľby, ktoré vyhrala socialistická robotnícka strana (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza, nebude však môcť vládnuť samostatne.

slovakia

left justify in out

Ani v prípade, ak by sa strana Pedra Sáncheza spojila s ľavicovou alianciou Zjednotení môžeme (Unidos Podemos, UP), nebude mať potrebnú väčšinu na to, aby mohla samostatne vládnuť. Socialisti vo voľbách získali 28,7 percenta hlasov a v dolnej komore parlamentu obsadia 123 z 350 kresiel. Na to, aby mali v parlamente absolútnu väčšinu však potrebujú 176 hlasov.

 

img

 

Väčšinu  ale nedosiahne ani pravica. Kedysi dominantná Ľudová strana (PP) skončila síce so ziskom 16,7 percenta hlasov druhá, no z doterajších 137 poslaneckých mandátov jej zostalo iba 66. Podporu voličov stratila v prospech liberálnej strany Občania (Ciudadanos) a krajne pravicového zoskupenia Vox. Tie získali 15,9 percenta (57 mandátov), resp. 10,3 percenta hlasov (24 mandátov).

 

V Španielsku sa v priebehu posledných štyroch rokov konali v poradí už tretie parlamentné voľby. Účasť na nich dosiahla 75,75 percenta.

 

Premiér Sánchez skomentoval výsledky volieb takto: "Budúcnosť vyhrala, minulosť prehrala." Španieli dali podľa neho Európe a svetu "jasnú správu, že reakcionárov, autoritárstvo a úpadok je možné prekonať", čím narážal na neočakávane slabé výsledky pravicových strán. Zároveň avizoval, že na rokovania o vytvorení novej proeurópskej vlády pozve len strany, ktoré rešpektujú ústavu a podporujú sociálnu spravodlivosť.

 

img

 

Treba však podotknúť, že do nového parlamentu sa dostali aj piati zatknutí vodcovia katalánskeho hnutia za nezávislosť. Ide konkrétne o bývalého podpredsedu regionálnej katalánskej vlády Oriola Junquerasa. Pokiaľ by bol Junqueras za "rebéliu" a spreneveru verejných prostriedkov právoplatne odsúdený, hrozí mu až 25 rokov väzenia. Do dolnej komory sa ďalej dostali Jordi Sánchez, Jordi Turull a Josep Rull a v hornej komore sa objaví obvinený bývalý minister zosadenej katalánskej vlády Raül Romeva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona