KDH navrhuje zrušenie obmedzenia daňovej úľavy na manželku

NETKY.SK • 29 Október 2013, 10:56 • 2 min
KDH navrhuje zrušenie obmedzenia daňovej úľavy na manželku

BRATISLAVA - Obmedzenie daňovej úľavy na manželku alebo manžela by sa podľa opozičného KDH malo zrušiť. V novele zákona o dani z príjmov to navrhuje trojica poslancov hnutia Július Brocka, Alojz Přidal a Marián Kvasnička.

slovakia

left justify in out

Podľa nich návrh čiastočne odstraňuje znevýhodnenie najmä rodičov viacdetných rodín, ktorých životná úroveň je spravidla nižšia aj v čase starostlivosti o nezaopatrené deti a je nižšia aj v starobe, v čase poberania dôchodkových dávok. "Nenabádame na nejaké sociálne inžinierstvo, ale na návrhy, na ktoré máme," skonštatoval Brocka v úvode desiateho dňa 25. schôdze Národnej rady SR.

Obmedzenie daňovej úľavy na manželku zaviedla vláda v septembri 2012 v rámci konsolidácie verejných financií. "Napriek tomu, že vláda a osobitne jej predseda neraz sľubovali verejnosti, že vláda nebude konsolidovať verejné financie na úkor nízkopríjmových resp. chudobných domácností, opak je pravdou," skonštatovala trojica poslancov KDH. 

"Predkladaný návrh novely zákona o dani z príjmov reaguje na túto nepriaznivú sociálnu situáciu časti rodín s deťmi, ktorých rodičia sú aktívni a sami sa usilujú vlastnou prácou zlepšiť svoju príjmovú situáciu," konštatujú kresťanskí demokrati s tým, že schválenie zákona by podľa nich štát stálo ročne zhruba 5 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies