Kde je vôľa, tam je cesta, tvrdí Merkelová pri téme írskej poistky

NETKY.SK • 22 August 2019, 6:26 • 2 min
Kde je vôľa, tam je cesta, tvrdí Merkelová pri téme írskej poistky

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová nevidí problematiku brexitu s dohodou tak nereálna, stačila by vraj väčšia snaha na oboch stranách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Takto by vraj mohla byť sporná otázka vyriešená za 30 dní, uviedla v stredu na spoločnej tlačovej konferencii s britským ministrom Borisom Johnsonom.

 

img

 

Írska poistka je podľa Merkelovej slov prechodným opatrením, ktoré má platiť len dovtedy, kým nebude s konečnou platnosťou vyriešená otázka režimu na hraniciach medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Nemecká kancelárka uvidela, že definitívne riešenie tejto otázky môže byť nájdené v priebehu najbližších dvoch rokov. "Avšak nájsť by sme ho možno mohli aj v najbližších 30 dňoch. Prečo nie?" dodala.

 

img

 

Johnson ešte pred stretnutím s nemeckou kancelárkou oznámil, že jeho vláda nepripustí, aby írska poistka zostala súčasťou dohody, ktorú s Bruselom uzavrela ešte bývalá britská premiérka Theresa Mayová. Britský premiér však neskôr počas spoločnej tlačovej konferencie pripustil, že v danej situácii je povinnosťou Británie prísť s návrhmi, ktoré by uspokojili ako Londýn, tak aj Brusel.

 

Britská vláda vníma írsku poistku, ktorej cieľom je zabrániť obnoveniu tzv. tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou, vzhľadom na jej časovú neohraničenosť ako pascu, ktorá krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Spojenému kráľovstvu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona