Slovenský Don Quijote získal 'dizajnového Oscara'

NETKY.SK • 6 November 2022, 10:00 • 2 min
Slovenský Don Quijote získal 'dizajnového Oscara'

BRATISLAVA - Slovenská kniha Dômyselný rytier don Quijote de la Mancha z vydavateľstva Spolok svätého Vojtecha (SSV) získala prestížne ocenenie Red Dot Award 2022 v kategórii komunikačný dizajn. Ocenené diela a dizajnérov predstavili koncom októbra na galavečere v berlínskom koncertnom dome.

slovakia

left justify in out

"Cena sa považuje za 'dizajnového Oscara' a tento rok ide o jediný ocenený slovenský produkt. Autorom grafického návrhu je trnavské štúdio vizuálnej komunikácie Pergamen, pod ilustrácie sa podpísal akademický maliar Miroslav Cipár," uviedla pre TASR Martina Grochálová za tvorivý tím, ktorý spolupracoval na vzniku knihy. Poznamenala, že ide už o tretie dielo svetovej literatúry SSV po sebe, ktoré sa pýši týmto ocenením. "Prvou knihou bol Goetheho Faust s veľmi bohatou a rôznorodou štruktúrou textu, druhou bola Božská komédia s veršovaným textom. Don Quijote má najjednoduchšie štruktúrovaný text a s dizajnom predchádzajúcich kníh ho prepája použité písmo, formát a široké margá, ktoré sme využili na priebežné poznámky," vysvetľuje Juraj Demovič, kreatívny riaditeľ Pergamenu, s ktorým vydavateľ ocenenej publikácie spolupracuje na knižných projektoch a koncepte vizuálnej identity od roku 2014. "Ocenenie vnímam predovšetkým ako poctu akademickému maliarovi Miroslavovi Cipárovi, ktorý bol umelcom svetového formátu a vydania knihy sa, žiaľ, už nedožil," uviedol na galavečere Red Dot Award v Berlíne riaditeľ SSV Ivan Šulík. Výnimočný prínos Cipára ocenil aj dizajnér Demovič. "Každú knihu ilustroval iným štýlom a predsa celá séria pekne drží pokope. S takým autorom bolo nielen radosť pracovať, ale aj rozprávať sa o dizajne, umení či osobných zážitkoch. Bol to výnimočný človek a výnimočný autor," podčiarkol. Najprekladanejšie dielo španielskej literatúry Dômyselný rytier don Quijote de la Mancha autora Miguela de Cervantesa Saavedru vyšlo minulý rok ako výpravná ilustrovaná publikácia v jednom zväzku. "Veľkoformátová publikácia disponuje subtílnym grafickým i typografickým dizajnom, pričom dáva vyniknúť vtipným ilustráciám," dodáva vydavateľ. Do súťaže Red Dot Award bolo tento rok prihlásených 3647 dizajnérskych projektov od tvorcov z 30 národov celého sveta. Najlepšie z nich vybrala 24-členná odborná porota. Do 15. januára 2023 budú vystavené v Múzeu komunikácie v Berlíne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona