Kažimír: Aj keď vyberieme na daniach viac, nezvyšujeme daňové zaťaženie

NETKY.SK • 30 Október 2014, 13:15 • 2 min
Kažimír: Aj keď vyberieme na daniach viac, nezvyšujeme daňové zaťaženie

BRATISLAVA - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) odmietol vyjadrenia opozičných poslancov, že vláda prostredníctvom novely zákona o dani z príjmov "vytiahne" od podnikateľov v budúcom roku 265 miliónov eur. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii po tom, ako parlament schválil novelu zákona o dani z príjmov.

slovakia

left justify in out

"Musím sa ohradiť voči výrokom opozičných poslancov ohľadom dopadu tejto novely. Tých 265 miliónov, ktoré sú plánované do rozpočtu, kľúčovo pochádzajú z lepšieho výberu daní, z lepšej efektivity, bojujeme s daňovými únikmi. Kľúčový pozitívny dopad je z opatrení, ktoré sa netýkajú malých a stredných podnikateľov," skonštatoval Kažimír.
     

Novela zákona prináša zmeny v odpisovaní hmotného majetku či zavedenie limitov napríklad pri kúpe vozidla určeného na podnikanie. Zavádza aj virtuálne registračné pokladnice. "Tí podnikatelia, ktorí majú málo hotovostných operácií do mesiaca, do roka, môžu využiť bezplatný servis finančnej správy a ak nemajú viac ako 1000 operácií mesačne, tak môžu využiť túto službu. Bude to šetriť peniaze podnikateľom, lebo si nebudú musieť kupovať klasickú registračnú pokladnicu, platiť za servis," doplnil Kažimír.
     

Zároveň odmietol, že by sa zvyšovalo daňové zaťaženie pre podnikateľov. "Ak vyberieme na hociktorej dani viac, to neznamená, že zvyšujeme daňové zaťaženie. Snažíme sa o spravodlivejšie rozloženie tohto zaťaženia. Žijeme v prostredí, kde je zvykom obchádzať daňové zákony," doplnil minister financií s tým, že vláda je ale na dobrej ceste k dosiahnutiu vyrovnaného rozpočtu. "Znižujeme deficit, znižujeme štrukturálny deficit a vykročili sme správnou nohou k vyrovnanému rozpočtu," dodal Kažimír.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies