Na Sicílii zaznamenali zrejme historicky najvyššiu teplotu v Európe

NETKY.SK • 12 August 2021, 11:26 • 2 min
Na Sicílii zaznamenali zrejme historicky najvyššiu teplotu v Európe

SICÍLIA - Na talianskom ostrove Sicília možno zaznamenali historicky najvyššiu teplotu na európskom kontinente, až 48,8 stupňa Celzia.

slovakia

left justify in out

Uvedenú teplotu namerali počas stredy pri Syrakúzach, túto hodnotu ešte musí overiť Svetová meteorologická organizácia. Podľa spomenutej inštitúcie je súčasné európske teplotné maximum 48 stupňov Celzia, ktoré zaregistrovali v gréckych Aténach v roku 1977.

 

Prečítajte si: Slovenskí hasiči dostali pod kontrolu niekoľko požiarov v Grécku

Najnovšiu vlnu horúčav v Taliansku spôsobuje tlaková výš Lucifer prichádzajúca z Afriky. Meteorológovia prognózujú, že zamieri na sever cez taliansku pevninu, čo zvýši teploty vo viacerých mestách vrátane Ríma.

Talianske ministerstvo zdravotníctva vydalo červené výstrahy pred extrémnymi horúčavami platné pre viaceré regióny. Očakáva sa, že počet miest, ktoré čelia najvyššiemu zdravotnému riziku, do piatka stúpne z ôsmich na pätnásť. Talianski hasiči v stredu uviedli, že sa počas 12 hodín podieľali na viac ako 300 operáciách na Sicílii a v Kalábrii a počas noci bojovali proti požiarom, ktoré spaľovali tisíce akrov pôdy.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Lesné požiare v Alžírsku si vyžiadali 42 mŕtvych

 

Klimatické zmeny neustále zvyšujú riziko horúceho a suchého počasia, ktoré pravdepodobne spôsobí požiare. Svet sa už od začiatku priemyselnej éry zahrial asi o 1,2 ° C a teploty budú stále rásť, pokiaľ vlády na celom svete výrazne nezníži emisie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies