Katolíci v SR slávia sviatok Sedembolestnej Panny Márie

NETKY.SK • 15 September 2019, 10:52 • 2 min
Katolíci v SR slávia sviatok Sedembolestnej Panny Márie

BRATISLAVA/ŠAŠTÍN - Katolíci na celom Slovensku slávia v nedeľu sviatok Sedembolestnej Panny Márie - patrónky Slovenska. Tento deň je v SR aj dňom pracovného pokoja.

slovakia

left justify in out

Sviatok je v liturgickom kalendári zaznamenaný ako záväzná spomienka. Len na Slovensku, ako v jedinej krajine na svete, je ustanovený za slávnosť. Vyplýva to z dávnej tradície uctievania Matky Božej, najmä Sedembolestnej Panny Márie, ku ktorej sa veriaci na Slovensku po stáročia utiekali najmä v ťažkých časoch.

 

Tradičnou súčasťou sviatku je aj národná púť v Šaštíne (13. - 16. 9.). Veriaci si v nedeľu pripomínajú sedem bolestí Matky Božej, a to Simeonovo proroctvo o osude jej syna v jeruzalemskom chráme na štyridsiaty deň po narodení Božieho syna, útek Márie a Jozefa s malým Ježiškom do Egypta pred kráľom Herodesom, hľadanie 12-ročného Ježiša v chráme v Jeruzaleme, stretnutie Márie so synom na krížovej ceste. Piatou bolesťou bol pohľad Márie na pribíjanie a zomieranie Ježiša na kríži, šiestou prijatie mŕtveho Ježiša do matkinho náručia a siedmou uloženie Ježiša do hrobu.

 

Hlavná nedeľná púť začína 90 minút po polnoci nočnou vigíliou, ktorej súčasťou je ruženec, krížová cesta a sväté omše o 5.00, 7.00 a 8.00 h. Slávnostnú svätú omšu o 10.30 h bude celebrovať apoštolský prefekt z Azerbajdžanu Vladimír Fekete. Po omši bude nasledovať detský program, modlitba Korunky Božieho milosrdenstva, ale aj pásmo slova a hudby o Simeonovom proroctve či vystúpenie tanečného divadla ATak.

 

obrazok

 

V pondelok 16. septembra sa v Šaštíne uskutoční Púť seniorov a chorých. Po ranných omšiach (o 7.00 a 8.00 h) bude nasledovať o 10.30 h slávnostná svätá omša, ktorú bude celebrovať bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

 

Začiatok putovania veriacich do Šaštína na západnom Slovensku siaha do roku 1564, keď Angela Bakičová, manželka grófa Imricha Cobora, dala zhotoviť sochu Sedembolestnej ako splnenie sľubu za záchranu manželstva. O pomoc prosila práve pri jej obraze.

Symbolom, prostredníctvom ktorého slovenskí veriaci vyjadrujú úctu Sedembolestnej Panne Márii, sa stala šaštínska pieta - socha sediacej Matky Božej s mŕtvym Kristom v náručí.

 

Úcta k Sedembolestnej Panne Márii nadobudla na Slovensku takú intenzitu, že pápež Pius XI. pri príležitosti 200. výročia ustanovenia sviatku Sedembolestnej za celocirkevný sviatok (v roku 1722) vydal úradný dokument o vyhlásení Sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska, ako i Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

V roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil slovenskú národnú svätyňu v Šaštíne za baziliku (basilica minor). Šaštínsky chrám sa tak stal prvou bazilikou na Slovensku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona