Katastrofálne lesné požiare už majú najmenej 57 obetí na životoch

NETKY.SK • 18 Jún 2017, 12:09 • 2 min
Katastrofálne lesné požiare už majú najmenej 57 obetí na životoch

LISABON - Katastrofálne lesné požiare, ktoré v noci nadnes zasiahli centrálnu oblasť Portugalska, si vyžiadali už najmenej 57 mŕtvych. Informovali o tom tamojšie vládne zdroje, ktoré cituje spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Mnohí z týchto ľudí zahynuli pri pokuse uniknúť vo svojich automobiloch z oblasti Pedrógao Grande, nachádzajúcej sa približne 50 kilometrov juhovýchodne od mesta Coimbra. Zranenia utrpelo zhruba 60 osôb vrátane niekoľkých hasičov.

 

Podľa miestnych úradov "požiare úplne obkľúčili niekoľko dedín" v danej oblasti.

 

"Nanešťastie, zdá sa, že ide o najväčšiu tragédiu svojho druhu za uplynulé roky," vyhlásil portugalský premiér António Costa, pričom podotkol, že bilancia mŕtvych sa ešte môže zvýšiť. Vypuklo približne 60 požiarov, plamene sa šíria rýchlo.

 

Príčina požiarov, ktorým padol za obeť aj bližšie nespresnený počet obydlí, zatiaľ nie je známa. Costa vyhlásil, že jednou z možných príčin môžu byť búrky. Krajina čelí momentálne teplej vlne s teplotami nad 40 stupňov Celzia.

 

 

Do boja s prírodným živlom bolo nasadených 1700 hasičov, pričom Španielsko i Francúzsko poskytli na pomoc špeciálne lietadlá. Na miesto vycestoval i portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa, informuje agentúra DPA.

 

Európska únia v reakcii na túto mimoriadnu situáciu aktivovala program civilnej ochrany. Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianides vyjadril rodinám obetí sústrasť a prisľúbil krajine pomoc Únie.

 

Pomoc Portugalsku ponúkol aj španielsky premiér Mariano Rajoy. Uviedol, že je touto tragédiou "zdrvený".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies