Spoločnosť Jeffa Bezosa dostala zelenú na lety do vesmíru s ľuďmi

NETKY.SK • 14 Júl 2021, 06:18 • 2 min
Spoločnosť Jeffa Bezosa dostala zelenú na lety do vesmíru s ľuďmi

MYS CANAVERAL - Vesmírna spoločnosť Blue Origin amerického podnikateľa Jeffa Bezosa dostala vládne povolenie na lety do vesmíru s ľuďmi.

slovakia

left justify in out

Federálny letecký úrad (FAA) vydal licenciu pre firmu v pondelok. Platná je do augusta. Bezos, ktorý je tiež zakladateľom spoločnosti Amazon, bude na budúci týždeň v utorok jedným z pasažierov prvého takéhoto letu Blue Origin. 

 

V rakete New Shepard s ním bude aj jeho brat, 82-ročná letkyňa a víťaz aukcie. Let by mal dosiahnuť maximálnu výšku 106 kilometrov a následne pristáť v texaskej púšti.

 

Prečítajte si tiež: Jeff Bezos sa chystá odletieť do vesmíru. Vznikla petícia, ktorá požaduje, aby sa už odtiaľ nevrátil

V nedeľu vystúpil do vesmíru na palube vlastnej "okrídlenej rakety" Unity britský miliardár Richard Branson. Stroj, v ktorom bolo aj päť zamestnancov Bransonovej spoločnosti Virgin Galactic, vystúpil nad púšťou v Novom Mexiku do výšky 86 kilometrov.

Blue Origin a Virgin Galactic plánujú začať lietať s platiacimi zákazníkmi v nasledujúcich mesiacoch. Konkurenta im v oblasti vesmírneho turizmu robí ešte spoločnosť SpaceX Elona Muska, ktorá však neplánuje krátke lety hore a naspäť, ale chystá sa voziť zákazníkov na orbite. Samotný Musk sa na vesmírny let ešte nepodujal.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Miliardár Richard Branson predbehol Jeffa Bezosa a dostal sa do vesmíru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies