VIDEO Andrew Huberman o svetle, ktoré dokáže liečiť – časť druhá. Čo všetko ovplyvňuje naše zdravie a ako si ho zlepšiť?

NETKY.SK • 31 Júl 2022, 10:00 • 2 min
VIDEO Andrew Huberman o svetle, ktoré dokáže liečiť – časť druhá. Čo všetko ovplyvňuje naše zdravie a ako si ho zlepšiť?

Zamysleli ste už niekedy nad tým, prečo vám, keď sa v noci poriadne nevyspíte, nepomôže cez deň ani kofeín?

slovakia

left justify in out

 

Melatonín

 

Vytváranie melatonínu v epifýze ovplyvňuje intenzita svetla: svetlo brzdí jeho tvorbu. Tvorí sa ho osem až desaťnásobne viac v noci, ako cez deň, čím melatonín podmieňuje denný rytmus človeka a cicavcov a je signálom pre telo o aktuálnom „subjektívnom čase“ tak v rámci 24 hodín, ako aj v priebehu roka.

 

So striedaním sa dĺžky noci počas roka sa mení aj dĺžka trvania zvýšenej hladiny melatonínu v krvnej plazme. Zmena dĺžky trvania vysokej hladiny je tak signál o aktuálnom „čase v roku“. Toto všetko neovplyvňuje len náš spánok, ale i tvorbu prirodzených antioxidantov v tele, ktoré sú okrem iného potrebné na to, aby ste sa vyhli rakovine, mali správnu fuknciu mozgu i tráviacej sústavy.

 

 Súvisiaci článok: Andrew Huberman o svetle, ktoré dokáže liečiť – časť prvá 

 

img

 

Každé svetlo zažaté v noci narúša tvorbu melatonínu; čím je použité svetlo janejšie, funkcia melatonínu sa zníži, keďže melatonín výrazne ovplyvňuje mnohé dôležité procesy v našom tele, mali by sme na to pamätať. Ak už potrebujete v noci použiť svetlo, malo by byť tlmené.
 

 

Druhy svetla

 

Ultrafialové spektrum žiarenia je rozdelené do troch častí: UVA, UVB a UVC. Všetky tri tieto typy svetla sa nachádzajú v prirodzenom slnečnom svetle. 

 

Zatiaľ čo UVA a UVB lúče sa líšia v tom, ako ovplyvňujú pokožku, obe škodia. Nechránené vystavenie UVA a UVB poškodzuje DNA v kožných bunkách, vytvára genetické defekty alebo mutácie, ktoré môžu viesť k rakovine kože a predčasnému starnutiu. UV žiarenie môže tiež spôsobiť poškodenie očí vrátane sivého zákalu a rakoviny očných viečok.

 

img
 

Svetlo, ktoré lieči

 

Okrem ultrafialového žiarenia, ktoré nám môže priniesť zdravotné problémy, existujú aj typy svetla, ktoré nám môžu pomôcť zlepšiť či vyliečiť mnohé ochorenia. Predpokladá sa napríklad, že terapia zeleným svetlom – typ LED alebo diódová terapia, ktorá neobsahuje UV žiarenie – pomáha pri migréne a pacientom trpiacim na chronickú bolesť.

 

Na akné možno predpísať terapiu modrým svetlom. Červené svetlo pomáha omladzovať pokožku tým, že minimalizuje vrásky, jemné linky a iné príznaky starnutia. Dermatológovia liečia kožné ochorenia ako psoriáza, ekzém a rosacea, rôznymi typmi svetla. Svetlo bez škodlivých UV lúčov môže byť použité pri liečbe sezónnej depresie.

 

img

 

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies