80 % utečencov z Ukrajiny v Európe je ochotných vrátiť sa domov

NETKY.SK • 23 Jún 2023, 07:00 • 2 min
80 % utečencov z Ukrajiny v Európe je ochotných vrátiť sa domov

Ženeva - Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadrilo 80 percent utečencov z Ukrajiny v Európe ochotu vrátiť sa domov, informoval vo štvrtok Medzinárodný záchranný výbor (IRC). Správu priniesol aj portál britského denníka The Guardian.

slovakia

left justify in out

IRC teraz varuje, že bezpečné a dobrovoľné návraty na Ukrajinu sú možné, iba ak budú vysídlení ľudia aktívne zapojení do obnovy a rekonštrukcie svojej krajiny. "Diskusie o obnove Ukrajiny sa do veľkej miery zameriavajú na opravu kritickej infraštruktúry. IRC vyzýva medzinárodných darcov a vládu Ukrajiny, aby túto pozornosť posunuli a zaistili, že v centre stratégie budú ľudia zasiahnutí vojnou. Toto by malo ísť ruka v ruke s investíciami do rozsiahleho odmínovania Ukrajiny, do obnovy sociálnej infraštruktúry a tvorby pracovných miest," uviedla predstaviteľka IRC pre politiku Ganna Dudinska. Humanitárna mimovládna organizácia IRC vznikla v roku 1933 na žiadosť Alberta Einsteina. Poskytuje núdzovú aj dlhodobú pomoc utečencom a ľuďom vyhnaným z domovov vojnou, prenasledovaním či prírodnou katastrofou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies