Demokrati: Výzva Žilinkovi - mali by ste odísť z funkcie, nie kandidovať za prezidenta

NETKY.SK • 18 September 2023, 16:42 • 2 min
Demokrati: Výzva Žilinkovi - mali by ste odísť z funkcie, nie kandidovať za prezidenta

Strana Demokrati v reakcii na dnešné tlačové vyhlásenie generálneho prokurátora uviedla, že Žilinka by mal odísť z funkcie a zároveň ho k tomu verejne vyzvali.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa člena predsedníctva Demokratov Juraja Šeligu, Žilinka nedokázal odpovedať na závažné otázky a pred novinármi zbabelo utiekol. Podpredseda Demokratov Jaroslav Naď sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k dnešnej tlačovej konferencii lídra Progresívneho Slovenska Michala Šimečku a ich spolupráci so stranou Hlas.

 

"Počúvame všetky tie útoky na prezidentku," Šeliga

 

“Generálny prokurátor Žilinka je obyčajný úradník a keď mal dnes odpovedať na závažné otázky o tom, či sa koordinoval s D. Santusovou z tímu OBLÚK, tak zbabelo unikol pred novinárskymi otázkami. Existujú podozrenia, že vyšetrovatelia okolo Santusovej, ktorí mali diskreditovať zasahovať do vyšetrovaní vážne korupcie vlád Smeru, sa stretávali a koordinovali v Žilinkovej kancelárii. Žilinka tvrdí, že na to nie sú dôkazy, aj keď ÚIS sa vo svojom stanovisku vyjadril, že dôkazy, bez toho aby sme poznali ich obsah, existujú. A generálny prokurátor nás chce presvedčiť o tom, že on sa so Santusovou nestretol, lebo nie je zapísaná v evidencii návštev? To nie je nič iné len stupídna výhovorka. Stačí povedať jasné nie. Prečo neodpovedá na nezákonné rozhodnutie o paragrafe 363? Prečo potom tak utekal pred novinármi?” vyhlásil Juraj Šeliga.


Šeliga sa pýta, či Žilinkove avizované zásadné rozhodnutie sa má týkať oznámenia jeho kandidatúry a pripomína, že v tomto roku predkladal zákon, aby sa každý prokurátor, ktorí kandiduje do prezidentského úradu, musel vzdať funkcie a pripomenul, že tento zákon predložil vo februári a poslanci o ňom odmietli hlasovať.

 

“Počúvame všetky tie útoky na prezidentku, snažíte sa ju ponižovať, odmietate jej vydať rozhodnutia o 363. Vidíme statusy o medveďoch, klamlivé vyjadrenia k obrannej dohode s USA, zdieľanie ruskej propagandy na facebooku. Ja sa pýtam, je toto príprava na vašu kandidatúru? Preto chránite smeráckych ľudí?” pýta sa Šeliga.


Naď sa vyjadril k Šimečkovmu vyhláseniu

 

“Ja dúfam, že to zásadné rozhodnutie bude o tom, že sa vzdáte funkcie. Vyzývam Vás, vzdajte sa funkcie. Po dnešnom tlačovom vyhlásení zbaľte kufre a opustite generálnu prokuratúru. Je hanba, ako ste dnes ušli pred otázkami,” vyhlásil Šeliga.


Jaroslav Naď sa na záver tlačovej konferencie vyjadril k vyhláseniu predsedu PS Michala Šimečku, ktorý jasne nevylúčil povolebnú spoluprácu so stranou HLAS.

 

“Michal, sľúbili ste, že sa v septembri jasne vyjadríte k tomu, s kým by ste išli do vlády. Stranu Hlas ste jasne nedokázali vylúčiť. Ak teda má mať Váš partner nerozporovateľný postoj k členstvu Slovenska v NATO a EÚ a musí garantovať voľné ruky spravodlivosti, dovoľ mi pripomenúť ti pár faktov.

Bol to Pellegrini, ktorý ma nazval vojnovým štváčom, keď sme upozornili verejnosť, že Rusi zaútočia na Ukrajinu. Bol to Pellegrini a Kmec, ktorí boli zásadne proti obrannej dohode s USA, ktorú navyše sami pred rokmi začali vyjednávať. V zahranično-politickej oblasti Hlas teda podmienky PS nespĺňa. A o spravodlivosti ani nehovorím - Špecializovaný trestný súd a Úrad špeciálnej prokuratúry zrušiť, Lipšic preč, Hamran preč - toto je pohľad Hlasu.

Ak teda nespĺňajú obe podmienky, mal by si mať odvahu povedať to jasne - Progresívne Slovensko do vlády s Hlasom nepôjde. My, Demokrati sme to dokázali povedať jasne - s Hlasom do vlády nepôjdeme,” povedal Jaroslav Naď.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Marko Erd
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies