Kapitán stroskotanej lode Costa Concordia Schettino sa pri poslednej reči neubránil slzám

NETKY.SK • 11 Február 2015, 17:12 • 2 min
Kapitán stroskotanej lode Costa Concordia Schettino sa pri poslednej reči neubránil slzám

GROSSETO - Kapitán stroskotanej výletnej lode Costa Concordia Francesco Schettino v stredu naposledy prehovoril k súdu v talianskom meste Grosseto, kde sa uplynulých 19 mesiacov odohrával súdny proces vo veci tragédie spred troch rokov.

slovakia

left justify in out

Kontroverzný kapitán sa označil "obetného baránka" a obeť "tri roky trvajúceho mediálneho mlynčeka na mäso". Výsledkom podľa neho bolo "zneuctenie jeho úlohy pri stroskotaní plavidla a hodenie celej zodpovednosti na neho bez rešpektu k pravde". Premáhajúc emócie a so slzami v očiach zároveň odmietol obvinenia prokuratúry z nepreukázania pocitu zodpovednosti či súcitu s obeťami. Prokuratúra totiž považuje zlyhania Schettina za jediný dôvod úmrtia 32 ľudí a žiada pre neho 26-ročný trest. Verdikt by mal byť známy v najbližších osemnástich hodinách.

 

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Nehoda si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Spoločnosť Costa Crociere prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode dlhý takmer 300 metrov a vážiaci 114 500 ton koncom júla po 250-kilometrovej plavbe dopravili do prístavu v Janove, kde sa pracuje na jeho zošrotovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies